logarytmy
seweryn: wiadomo że log35=a mam obliczyć log95 wiem że log35=a to jest to samo co co 3a=5
ale nie wiem jak obliczyć ten log95
21 paź 18:14
Grześ: Musisz skorzystać ze zmiany podstawy logarytmu:
Potrafisz to wykonac

Podpowiem, że musisz zmienić podstawę na 3
21 paź 18:18
seweryn: chwilke ok spróbuje
21 paź 18:27
seweryn: log95=2log35/2log39 podejrzewam że to jest kompletna pzdura ale chciałem spróbować
21 paź 18:33
Grześ: Nie tak seweryn:
Spójrz, pomogę Ci:
| | log39 | |
log95= |
| teraz umiesz rozwiązać  |
| | log35 | |
21 paź 18:37
Grześ: Znaczy się na odwrót:
21 paź 18:39
seweryn: czyli to by było log35−log39
21 paź 18:49
Grześ: Nie możesz tak tego zapisać, po prostu ułamek zostaw a podstaw wartości
21 paź 18:50
seweryn: no ok log
39=2
ale log
35

jak obliczyć sorki nie wiem
21 paź 19:14