POMOCY
xxx: Fizyka
Kawałek metalu ma ciężar P. Ciężar tego kawałka zanurzonego w wodzie jest równy F. Oblicz
gęstość metalu, znając gęstość wody.
21 paź 16:23
Krzysiek: Uuu zadanie Archimedesa.
1. Podaj prawo Archimedesa
2. Czemu się równa ciężar wypartej cieczy?
3. Czemu się równa objętość wypartej cieczy?
4. Zamień wszystkie objętości na masy przez gęstości
5. Zamień wszystkie masy na ciężary przez g
6. Wyznacz gęstość metalu
21 paź 16:30
xxx: Fw=V*ro*g, a z nalszymi ponpunktami mam mały problem
21 paź 16:35
xxx: p=g*h*ro taki 2 punkt?
21 paź 16:37
Krzysiek: kliknij na "inne" i tam masz znak ρ, bo jak będziesz pisał ro to zaraz sie wszystko pokaszani.
Czyli tak, mamy ten kawałek metalu w powietrzu i puszczamy − spada bo działa na niego siła P w
dół.
A teraz mamy go w wodzie − tonie − bo wypadkowa siła w dół to F. Dlaczego nie P? Bo też działa
do góry siła wyporu. Ile ona wynosi? Już powiedziałeś, tylko powiedz teraz czego to jest V i
czego to jest ρ.
21 paź 16:41
xxx: V metalu ρ wody o to chodzi? V=mρ
21 paź 16:46
Krzysiek: Bardzo dobrze. Czyli można zapisać takie równanie:
P − F = Fw
No i teraz popodstawiaj popodstawiaj...
21 paź 16:50
xxx: g*h*ρ−mρ*g=mρ*g coś takiego ?
21 paź 16:56
xxx: co mam dalej zrobić?
21 paź 17:04
Krzysiek: nie, ciężar tego kloca P to jest mg (m − jego masa)
A F to jest... no w zasadzie nie wiadomo ile.
Chodzi o to że masz dane: P, F i znasz ρ
wody i ewentualnie g i musisz za ich pomocą wyrazić
ρ
metalu, więc wyeliminuj z tej zależności wszystkie niewiadome.
Np nie znasz F
w (to jest siła wyporu − użyłem twojego oznaczenia). Ale wiesz, że F
w =
ρ
wody*g*V
metalu
| | m | |
Ale nie znasz Vmetalu. Ale wiesz, że Vmetalu = |
| |
| | ρmetalu | |
itd...
btw wiesz skąd to równanie P − F = F
w ?
21 paź 17:04
xxx: Teraz wiem, czyli będzie coś takiego
mg−F=ρwody*g*mρmetalu
m−F=ρwody*mρmetalu
21 paź 17:17
Krzysiek: Bardzo dobrze, ale m nie masz dane. Masz P.
No i jak zrobisz P to już będzie równanie z jedną niewiadomą ρmetalu i możesz rozwiązać.
21 paź 17:20
xxx: czyli będzie tak
P−F=ρwody*Pρmetalu
21 paź 17:22
Krzysiek: tak.
A tam w tej wersji z m jak dzieliłeś obie strony przez g to zapomniałeś F podzielić. Taka
techniczna uwaga.
21 paź 17:24
xxx: czyli zamiast −F jest −Fg
21 paź 17:25
xxx: ale ostateczny wynik wyjdzie mi z minusem
21 paź 17:27
Krzysiek: to z 17:22 jest ok
| | F | |
moja uwaga była odnośnie drugiego równania z 17:17. No musiałoby tam być właśnie − |
| |
| | g | |
21 paź 17:29
Krzysiek: a jak wyszło? Może wyszedł minus na zewnątrz, ale w środku gdzieś odejmujesz większe od
mniejszego albo coś.
21 paź 17:30
xxx: ρmetalu=−ρwodyF
21 paź 17:33
Krzysiek: Ooo nie, zobacz jednostki się nie zgadzają po obu stronach.
Wszystkie P wcieło? Niemożliwe − na pewno ρw musi zależeć od ciężaru tego kloca.
Spróbuj jeszcze raz − niewiadome na jedną, wiadome na drugą
21 paź 17:37
xxx: dobrze zrobiłam?
21 paź 17:37
xxx: to P się nie skróci?
21 paź 17:38
Krzysiek: nie
21 paź 17:40
xxx: Pρmetalu=P−Fρwody
21 paź 17:41
xxx: jak mam przekształcił to równanie, żeby zostało P
21 paź 17:42
Krzysiek: no to wywal to P z lewej strony na prawą, żeby zostało samo ρmetalu
i obróć obie strony
21 paź 17:43
xxx: ρmetalu=ρwody2P−F
21 paź 17:47
xxx: dobrze?
21 paź 17:48
Krzysiek: qrde
co trzeba zrobić, żeby się pozbyć P z lewej strony?
21 paź 17:49
xxx: podzielić przez P
21 paź 17:51
Krzysiek: no
21 paź 17:52
xxx: ale wtedy znika P po prawej czy nie
21 paź 17:52
Krzysiek: F zapomniałaś podzielić
21 paź 17:54
xxx: czyli będzie ρmetalu=P−FP*ρwody
21 paź 17:55
xxx: ?
21 paź 17:55
Krzysiek: dobrze kombinujesz, ale skup się
21 paź 17:56
xxx: ρmetalu=P*ρwodyP−F
21 paź 18:02
xxx: dobrze?
21 paź 18:02
xxx: Nie wiem, gdzie popełniam bląd.
21 paź 18:06
Krzysiek: ooo właśnie − dobrze!
Historia jest taka że pewnego razu krój Grecji dostał od kogośtam koronę podobno ze złota, ale
nie był pewny czy ze złota i chciał to sprawdzić nie niszcząc przy tym korony.
No więc znalazł Archimedesa i ten wykombinował − wystarczy zważyć koronę normalnie i w wannie,
znamy gęstość wody, postawiamy i mamy gęstość metalu, więc możemy stwierdzić czy to złoto!
21 paź 18:08
Krzysiek: qrde krój... KRÓL
21 paź 18:10
xxx: Dziękuję Ci bardzo za pomoc
21 paź 18:13