Rozwiąż graficznie równanie x^2 = |2x| oraz nierówność x^2 < |2x|
Kacper:

Czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłem?
Rozwiąż graficznie równanie x
2 = |2x| oraz nierówność x
2 < |2x|
x
2 = |2x| dla x=−2 v x=0 v x=2
x
2 < |2x| dla x ∊ (−2, 0) u (0, 2)
21 paź 10:28
sushi_ gg6397228:
wyniki sa OK, nie widac obliczen wiec sie nie wypowiem na ten temat
21 paź 10:31
Malutka19: Mógłby ktoś wytłumaczyć jak się to zadanie robi? Krok po kroku.
Rozwiąż graficznie równanie x2 = |2x| oraz nierówność x2 < |2x|
3 kwi 12:48
Jerzy:
Obydwie funkcje są parzyste, czyli wystarczy znaleźć ich punkt przecięcia dla x ≥ 0
x2 = 2x ⇔ x = 2 lub x = 0 ( to nas nie interesuje w przypadku nierówności )
3 kwi 12:56