wzory
Aleksandra: Wyznacz (a) ze wzoru
21 paź 18:03
Aleksandra: pomoże ktoś
21 paź 18:06
R.W.16l: a wg mnie się redukuje

ale
.... może zakłądajac ze a nie można skrócić

bo chyba a moze być równe zero, a przez zero się
nie dzieli
21 paź 18:11
R.W.16l: eee błąd
a się ewidentnie skraca, albo mam 15 lat
21 paź 18:12
Aleksandra: To jest napewno dobrze?
21 paź 18:30
mila: najpierw podzieliłabym obustronnie przez a
21 paź 18:38
Aleksandra: Dzięki za pomoc, ale ja licząc inny wynik mi wyszedł
zaczynam tak jak ty
2ab
−−−−−−−−−−− = a
2ab
−−−−−−−−−−−−−=a
2a(bx+b
2)
−−−−−−−−−−−−−−−−− = a
(1 − x+b)
2a(bx+b
2)= a(1−x+b)
21 paź 18:38
Aleksandra: nie wiem już sama
21 paź 18:38
Aleksandra: help
21 paź 18:43
Aleksandra: pomoże ktos?
21 paź 18:46
Aleksandra: no jak to wyznaczyc?
21 paź 18:51
nikka: a nie było przypadkiem wyznaczyć x ? na pewno treść jest poprawna ?
21 paź 18:52
Aleksandra: Zadanko powtórzeniowe jutro mam sprawdzian
i własnie było polecenie wyznacz
a i był podany owy wzór
21 paź 18:53
mila: tak jak robiłaś w mianowniku przy odejmowaniu musiałio by być 1−x−b bo − był przed ułamkiem
21 paź 18:55
nikka: a przykład jest dobrze przepisany, bo a się redukuje tak jak napisał R.W.16 lat i wydaje się
to całkiem bez sensu ... dziwny ten przykład...
21 paź 18:59
Aleksandra: ten − nie zmienia znaku,bo to jest zwykłe odejmowanie
21 paź 19:05
Noob: jak dla mnie a=0
21 paź 19:15
mila: | | a | |
2b= |
| −1 ale faktycznie a=0 i wtedy nie wolno nam tak podzielić |
| | a(x+b) | |
inaczej
| a−a(x+b)−2ab(x+b) | |
| =0 x+b≠0 |
| x+b | |
a−a(x+b)−2ab(x+b)=0
a=0 a=0 2ab=0 a=0
21 paź 19:17
mila: ma to jakis sens ?
a moze a(1−x−b−2bx−2b2)=0
a(2b2−3x+1)=0
2b2−3x=0
21 paź 19:31
mila: ma to jakis sens ?
a moze a(1−x−b−2bx−2b2)=0
a(2b2−3x+1)=0
2b2−3x=0
21 paź 19:31