.
Human: Średnia ocen ze sprawdzianu z matematyki pisanego przez 24 uczniow byla rowna 3,5 . Po
napisaniu sprawdzianu przez jeszcze jednego ucznia (nieobecnego gdy wszyscy pisali ) średnia
ta wynosila 3,6. Oblicz jaka ocene otrzymal ten uczen
21 paź 20:34
Dorota: Cześć,
każdy z 24 uczniów dostał średnią ocenę 3,5, czyli suma ocen tych uczniów to 24*3,5 = 84
x − ocena 25−go ucznia
średnia wszystkich ocen 25−ciu uczniów to: suma ocen 25 uczniów podzielona przez ilość uczniów
czyli 25.
czyli
3,6 = (84 + x) / 25
3,6 ∧ 25 = 84 + x
czyli x = 6.
Zdolny uczeń
22 paź 23:29