obliczyc takie równanie
Ania: sinx2 −sin(x+1)2
21 paź 19:27
Grześ: to nie jest równanie, może podasz cały przykład?...
21 paź 19:28
Noob: x=−0,5 ?
21 paź 19:30
Grześ: to jest równośc, czy co Ania
21 paź 19:31
Noob: wyrażenie ma się równać pewnie 0 ....
21 paź 19:31
Grześ: sinx
2−sin(x+1)
2=0
(sinx−sin(x+1))(sinx+sin(x+1))=0
sinx−sin(x+1)=0 ⋁ sinx+sin(x+1)=0
sinx=sin(x+1) ⋁ sinx=−sin(x+1)
| | π | |
Teraz nie wiem bo przesunięcie funkcji nie jest wyrażone przez π, w sumie |
| jest bliskie |
| | 3 | |
1, ale to nie będzie dokładnie rozwiązanie...
21 paź 19:35
Noob: nie łatwiej porównać sinx2=sin(x+1)2
21 paź 19:37
Grześ: I metodą próby i błędów rozwiązywać
21 paź 19:39
kasia: może graficznie?
21 paź 19:40
Grześ: w sumie kasia można, tylko uwzględnij to, że to będzie przybliżona funkcja, ale nie ta
konkretna...
Np. Przyjmujemy jednostkę jako π, to problem z oznaczanie 1,2 itp.
Oznaczyć jednostkę 1, to trudno π dokładnie wyznaczyć
21 paź 19:42
Noob: sinx
2=sin(x+1)
2
x
2=(x+1)
2
x
2=x
2=2x+1
0=2x+1
21 paź 19:44
kasia: czyli x = −π/6 + 2kπ lub x= 7/6π + 2kπ, k∊C
21 paź 19:47
Noob: zamiast = (w 3 linijce powinno być +)
21 paź 19:47
Godzio:
Nie można się od tak pozbyć sin
21 paź 19:49
Grześ: No właśnie Godzio, ja ułożyłem rozwiązanie dwóch przypadków, ale nie wiem jak dalej mu pomóc

Rysunek graficzny raczej odpada, bo to będzie bardzo dziwna funkcja
21 paź 19:51
21 paź 19:52
Grześ: O ja

ale fajna funkcja wyszła,
21 paź 19:54
Noob:
fajna... lubię takie

raczej jakiś błąd w zadaniu ...
21 paź 19:55
Godzio: pierwszy jest sprzecznością ale ten już jakoś można:
sinx = −sin(x+1)
sinx = sin(−x − 1)
x = −x − 1 + 2kπ v x = π + x + 1 + 2kπ −− sprzeczność
2x = − 1 + 2kπ
i tyle co można tu zrobić
21 paź 19:56
Grześ: też tak myślę właśnie, a ty sobie rozwiązałeś i miałeś jedno rozwiązanie, a teraz spójrz ile
program wyliczył
21 paź 19:56
Noob: przepraszam

, każdy popełnia błędy..
21 paź 19:57
Grześ: mnie nie musisz przepraszać, ale spójrz jaki program jest mądry
21 paź 19:58
Noob: program jest na tyle mądry, że potrafi w ciągu kilku sekund podstawić argumenty dla dużej
dziedziny i znaleźć analogię.
21 paź 19:59
Grześ: Wiem, dla zabawy dałem mu chyba sinx15 i coś tam, w mig obliczył jakies pierwiastki
21 paź 20:04