Nierownosc
Marek:

Wskaz nierownosc , ktora opisuje przedzial zaznaczony na osi liczbowej
A)|x+2|≤3
B)|x−2|≤3
C)x−3|≤2
D)|x+3|≤2
21 paź 15:21
sushi_ gg6397228:
jak nie umiesz z definicji to podstaw konce przedzialu pod"x" i wyeliminujesz czesc błednych
odpowiedzi
21 paź 15:25
Rafał: czyli odp A
21 paź 15:28
Bogdan:

c − liczba na osi leżąca w środku przedziału
d − liczba nieujemna równa odległości od środka przedziału do jego skrajnych punktów.
d = |c − a| = |b − c|
Przedział <a, b> jest rozwiązaniem nierówności: |x − c| ≤ d
21 paź 15:32
Marek: aha czyli c = −2 , dlatego chyba bedzie to odp b
21 paź 15:46
Bogdan:
Tak, c = −2, d = 3, przedział jest dwustronnie domknięty, więc mamy |x + 2| ≤ 3
21 paź 15:48
Marek : mamy |x + 2| ≤ 3 czy |x−2|≤3 ?
21 paź 16:09
ja: pomożecie mnie jest całe zadanko
21 paź 16:44
11 kwi 22:36