Kat jest ostry
Arek:
Kat α jest ostry i cos α=
34 . Wtedy sin α jest rowny
21 paź 16:24
Arek: Pomoze ktos
21 paź 16:34
Arek: jak to wyliczyc ?
21 paź 16:44
Grześ: z jedynki trygonometrycznej skorzystaj:
sin2α+cos2α=1
21 paź 16:44
Arek: uu ale co mam tutaj podstawic ?
21 paź 16:45
Arek: sin234+cos234=1
21 paź 16:47
Arek: czyli sin=
14
21 paź 16:48
Arek: tak
21 paź 16:53
Darek: sin2x + cos2x = 1
podstawiasz za cosx=34
i powinno wyjść że sinx = √74 drugą odp odrzucasz powieważ x jest ostry
21 paź 17:07
Darek: tam żle liczyłeś po drodze będzie taki zapis sin
2x + (
34)
2 = 1 dalej przenieś na
jedną stronę i spierwiastkuj
21 paź 17:09