Szybka pomoc
Martunia: Jaka dziedzina?
21 paź 15:12
Martunia: hallloooo
21 paź 15:19
Martunia: zamiast t, x
21 paź 15:24
sushi_ gg6397228:
myslenie nie boli, masz ulamek wiec jak sie liczy dziedzine
21 paź 15:26
Martunia: D= R\{−1,0}
21 paź 15:28
sushi_ gg6397228:
ale Ty masz funkcje od dwoch zmiennych "t" i "x"
dziedzina nieprawidlowa
21 paź 15:30
Martunia: ale to "t" to była pomyłka pisarska
21 paź 15:31
sushi_ gg6397228:
dlaczego masz "0" wyrzucone z dziedziny
21 paź 15:32
Martunia: ponieważ jest to ułamek, a nie możemy dzielić przez 0
21 paź 15:33
Bogdan:
| | 3x | |
Jeśli funkcja wyraża się wzorem: f(x) = |
| , argumentem funkcji jest x, natomiast |
| | 1 + t3 | |
w tak określonej funkcji t jest parametrem. Dziedzina D
f: x∊R
21 paź 15:36
21 paź 15:36
sushi_ gg6397228:
wiec dla x=0 mianownik sie nie zeruje
i tylko bedzie x=−1 poza dziedzina, bo tam mianownk sie zeruje
21 paź 15:37
Bogdan:
W mianowniku nie ma zmiennej x, więc dziedziną jest R
21 paź 15:46
Martunia: jest X
21 paź 15:48
Bogdan:
| | 3x | |
Czy mówimy o tym wzorze f(x) = |
| ? Bo tu w mianowniku jest t, a nie x. |
| | 1 + t3 | |
21 paź 15:59
Paweł: ludzie ma być f(x) = 3x1 + x3
21 paź 21:18
Paweł: w tym wypadku x∊R
21 paź 21:20
nikka: Df : x3 + 1 ≠ 0 i x ∊R
(x+1)(x2 − x + 1) ≠ 0
x + 1≠ 0 i x2 − x + 1 ≠ 0(Δ<0 − nie ma pierwiastków)
x ≠ −1
Df = R\{−1}
21 paź 21:50