Najkrotsza dlugosc preta
Rafał: Drut o dł. 27 m pocieto na 3 czesci , ktorych stosunek dł. jest rowny 2:3:4 . Jaka dł. ma
najkrotsza z tych czesci ?
A− 4,5 m
B− 6 m
C− 6,75 m
D− 9 m
21 paź 15:24
Rafał: liczy sie to z jakiegos wzoru ?
21 paź 15:39
Bogdan:
Czy na wszystko musi być jakiś wzór?
21 paź 15:43
Rafał : no nie musi tylko bez wzoru nie potrafie sobie jakos tego po układać ,
21 paź 15:47
Bogdan:
2 jednostki + 3 jednostki + 4 jednostki = 27 ⇒ 9 jednostek = 27
Ile wynosi jedna jednostka ?
21 paź 15:49
Rafał : czyli najkrotszy odc. ma 9 ?
21 paź 15:54
Bogdan:
Powtarzam pytanie: Ile wynosi jedna jednostka ?
21 paź 15:55
Rafał: nie rozumiem za jednostke mam podstawic ktoras z tych odpowiedzi tak ? i pomnozyc przez dany
stosunek czy jak ..
21 paź 16:00
Bogdan:
9 * (jednostka) = 27 ⇒ jednostka = ...
np.: 9 * k = 27 ⇒ k = ...
9 * j = 27 ⇒ j = ...
21 paź 16:02
Rafał: 3
21 paź 16:04
Rafał:
czyli 2x3+3x3+3x4=27 tak ?
21 paź 16:07