| x | π | ||
= | + kπ | ||
| 2 | 2 |
| x | x | |||
cos(x) = cos2( | ) − sin2( | ) | ||
| 2 | 2 |
| |||||||||||||||||
cos(x) = | |||||||||||||||||
|
| |||||||||||
cos(x) = | |||||||||||
|
| x | x | |||
sin(x) = 2sin( | )cos( | ) | ||
| 2 | 2 |
| |||||||||||||||||
sin(x) = | |||||||||||||||||
|
| |||||||||||
sin(x) = | |||||||||||
|
| x | ||
t = tg( | ) | |
| 2 |
| 1−t2 | 6t(1+t2) | (1+t2)2 | |||
− | + | = 0 | |||
| 1+t2 | (1+t2)2 | (1+t2)2 |
| 1 | ||
a = | ||
| 3 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
(3t+ | )3 = 27t3+3*9t2* | +3*3t* | + | |||||
| 3 | 3 | 9 | 27 |
| 1 | 1 | |||
(3t+ | )3 = 27t3 + 9t2 + t + | |||
| 3 | 27 |
| 1 | 28 | 1 | 1 | 28*3 | ||||||
(3t+ | )3 − | (3t+ | ) = (27t3 + 9t2 + t + | ) + (−28t − | ) | |||||
| 3 | 3 | 3 | 27 | 9*3 |
| 1 | 28 | 1 | 83 | |||||
(3t+ | )3 − | (3t+ | ) = 27t3 + 9t2 − 27t − | |||||
| 3 | 3 | 3 | 27 |
| 1 | 28 | 1 | 326 | |||||
(3t+ | )3 − | (3t+ | )+ | = 27t3 + 9t2 − 27t + 9 | ||||
| 3 | 3 | 3 | 27 |
| 1 | ||
3t+ | = y | |
| 3 |
| 28 | 326 | |||
y3 − | y + | = 0 | ||
| 3 | 27 |
| 28 | 326 | |||
(u+v)3 − | (u+v) + | = 0 | ||
| 3 | 27 |
| 28 | 326 | |||
u3+3u2v+3uv2+v3 − | (u+v) + | = 0 | ||
| 3 | 27 |
| 326 | 28 | |||
u3+v3 + | + 3(u+v)uv − | (u+v) = 0 | ||
| 27 | 3 |
| 326 | 28 | |||
u3+v3 + | + 3(u+v)(uv − | ) = 0 | ||
| 27 | 9 |
| 326 | ||
u3+v3 + | = 0 | |
| 27 |
| 28 | ||
3(u+v)(uv − | ) | |
| 9 |
| 326 | ||
u3+v3 = − | ||
| 27 |
| 28 | ||
uv = | ||
| 9 |
| 326 | ||
u3+v3 = − | ||
| 27 |
| 21952 | ||
u3v3 = | ||
| 729 |
| 326 | 21952 | |||
z2+ | z + | = 0 | ||
| 27 | 729 |
| 163 | 21952 | 26569 | ||||
(z+ | )2 + | − | = 0 | |||
| 27 | 729 | 729 |
| 163 | 81*57 | |||
(z+ | )2 − | =0 | ||
| 27 | 729 |
| 163−9√57 | 163+9√57 | |||
(z+ | )(z+ | ) = 0 | ||
| 27 | 27 |
| 1 | ||
y = | (3√−163−9√57+3√−163+9√57) | |
| 3 |
| 1 | 1 | |||
3t+ | = | (3√−163−9√57+3√−163+9√57) | ||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
3t = | (−1 + 3√−163−9√57+3√−163+9√57) | |
| 3 |
| 1 | ||
t = | (−1 + 3√−163−9√57+3√−163+9√57) | |
| 9 |
| 1 | ||
Niech t = | (−1 + 3√−163−9√57+3√−163+9√57) | |
| 9 |
| x | |
= arctg(t) + kπ, k ∊ ℤ | |
| 2 |
| 1 | ||
gdzie t = − | (1 + 3√163+9√57+3√163−9√57) | |
| 9 |
| π | π | |||
przyjmująca wartości z całego R ale zwracająca tylko wartości z przedziału (− | ; | ) | ||
| 2 | 2 |