dochodzenie
xyz : Udowodnij że jeżeli wyrażenie a3 − a jest dla każdej liczby naturalnej podzielne przez 6 to
wyrażenia
a) a3 +5a+6
b) a3 −7a − 12
są podzielne przez 6
21 paź 18:48
Godzio:
a3 − a = a(a2 − 1) = a(a − 1)(a + 1) −− iloczyn 3 kolejnych liczba całkowitych jest podzielny
przez 2 i przez 3 a więc także przez 6
a)
a3 + 5a + 6 = a3 − a + 6a + 6 = a(a2 − 1) + 6(a − 1) = a(a − 1)(a + 1) + 6(a − 1)
a(a − 1)(a + 1) −− dzieli się przez 6 (jak wyżej)
b) a3 − 7a − 12 = a3 − a − 6a − 12 = a(a2 − 1) − 6(a + 2) = a(a − 1)(a + 1) − 6(a + 2)
21 paź 19:00