oblicz zmienną d .
lenka.: 6x/5▭x+3/6 a/b▭c/d zakładając ,że wszystkie zmienne są różne od zera,wyznacz zmienną d. /
oznacza ułamek.
21 paź 09:36
sushi_ gg6397228:
a ten prostokat to co oznacza ?/
21 paź 09:43
lenka.: Nic musiałam sie pomylić .tam zaznaczyłam że ta kreska / oznacza ułamek.
21 paź 09:46
sushi_ gg6397228:
musi byc jakies rowna sie, aby mozna bylo cokolwiek wyznaczyc
| a | | c | |
| = |
| tak to ma byc  |
| b | | d | |
21 paź 09:48
lenka.: tak właśnie
21 paź 10:01
lenka.: jak ty robisz te kreski ułamkowe ?
21 paź 10:01
sushi_ gg6397228:
| | licznik | |
obok jest lista rozwijana U {licznik} {mianownik} = |
| |
| | mianownik | |
(tylko bez spacji miedzy U i nawiasami klamerkowymi
21 paź 10:04
think: U { a } { b } i wszystko bez spacji
21 paź 10:05
sushi_ gg6397228:
| a | | c | |
| = |
| ⇔ a*d= b*c (lub jak Kto woli pomnozyc obustronnie przez b*d ) |
| b | | d | |
21 paź 10:05
lenka.: jest mi cieżko to wszystko sobie przypomnieć ,mam długa przerwę w nauce.A matematyka zawsze
była dla mnie ciężka .
21 paź 10:05
lenka.: a ta * to oznacza mnożenie,to drugie to już kończy się
21 paź 10:08
sushi_ gg6397228:
*− to zawsze bylo mnozenie i bedzie
mialas wyznaczyc"d" i zostalo wyznaczone
21 paź 10:13
lenka.: a co z tym pierwszym przykładem,
21 paź 10:14
lenka.: pewnie pomyślisz że jakaś upierdliwa ale ja jestem początkująca ,dziekuję za wyrozumiałość.
21 paź 10:15
sushi_ gg6397228:
stosujemy a*d=b*c
czyli 6x*6= 5(x+3) wymnozyc, na jedna strone wiadome, na druga niewiadome
21 paź 10:25
lenka.: pomożesz mi z tym drugim przykładem?
21 paź 10:27
sushi_ gg6397228:
36x=5x+15
31x=15
21 paź 10:29
lenka.: 36x=5x+15 to 36x=20x to x=36\20 mozesz sprawdzić czy dobrze
21 paź 10:30
lenka.: a bo ty to odjałes teraz wiem gdzie mam błąd dziękuje ci za wszystko
21 paź 10:31
lenka.: podałam jeszcze jedno zadanie z trójkątem jakbyś miał czas byłabym bardzo wdzięczna.
21 paź 10:34
sushi_ gg6397228:
jabłka do gruszek sie nie dodaje i nie powstanie jabłko
tam dalem wskazówki
21 paź 10:41