Zbuduj kat ostry
maja: Zbuduj kąt ostry.wiedząc że;ctgα=5
21 paź 14:42
sushi_ gg6397228:
co to jest ctg kata ( na podstawie trojkata prostokatnego)
21 paź 14:45
maja: trzeba zbudować kąt ostry α
21 paź 15:51
maja: wiedząc że ctgα=5
21 paź 15:52
maja: raczej z funkcji trygonometrycznych,z odcinkami
21 paź 15:57
sushi_ gg6397228:

chodzilo mi o to ze ctg= bliższa przyprotokatna podzielic przez dalsza przyprostokatna
czyli rysujesz odcinek
pięć razy dłuzszy w podstawie niz w wysokosci
i potem robisz trzeci bok i masz kąt "α"
21 paź 22:03
maja: Dzięki za pomoc.
22 paź 10:18