wielomian dzielenie
ruda: podziel wielomian ,
zatrzymalam sie w penwym miejscu
(2x5+3x4−x2−x+3):(x+3)=2x4−3x3
2x5 −6x4
= −3x4+x2
−3x4−9x3
i tu nie wiem co dalej , pierwszy raz sie spotkalam w przykladam ze nie zeruje mi sie i dwa ze
mam inne potęgi
21 paź 12:53
sushi_ gg6397228:
bo w 3 linijce trzeba wypisac wszystkie elementy a nie tylko dwa, a potem normalnie odjac
stronami
21 paź 13:01
sushi_ gg6397228:
−3x4 +x2−x+3
−3x4 − 9x3
____________________
= −9x3 +x2 −x+3
21 paź 13:02
arus: jak mam podzielic wielomian?... to geometria
21 paź 13:02
sushi_ gg6397228:
tylko tam mialas −x2 a przepisalas+x2
21 paź 13:03
ruda: 2x5+3x4−x2−x+3):(x+3)=2x4−3x3
2x5 −6x4
= −3x4+x2−x+3
3x4−9x3−x+3
21 paź 13:09
ruda: 2x5+3x4−x2−x+3):(x+3)=2x4−3x3
2x5 −6x4
= −3x4−x2−x+3
3x4−9x3−x+3
tak to ma wygladac? cos mi nie pasi
21 paź 13:10
sushi_ gg6397228:
a jak ja zapisalem o 13.02 tylko zamiast +x2 ma byc −x2
21 paź 13:16
ruda: a dzienks nie widzialam nie wyswietlio mi sie ,teraz dopiero widze, juz dalej wiem thx
21 paź 13:17
sushi_ gg6397228:
(2x5+3x4−x2−x+3):(x+3)=2x4−3x3 +9x2
−2x5 −6x4
____________
= −3x4 −x2 −x+3
+3x4+9x3
___________________
= 9x3 −x2 −x+3
−9x3 − 27x2
_________________________________
21 paź 13:20
sushi_ gg6397228:
nie wiem co liczysz masz podzielic z reszta, czy szukasz miejsca zerowego
21 paź 13:21
ruda: z resztą
21 paź 13:32
ruda: wyszło 2x4−3x3+9x2−28x+83
21 paź 13:34
sushi_ gg6397228:
to liczysz dalej i na koncu zostanie sama liczba
potem mozna wykonac dzialanie odwrotne aby sprawdzic czy wyszlo dobrze
21 paź 13:34
ruda: i reszta −246
21 paź 13:35
sushi_ gg6397228: reszta "−246"
(2x5+3x4−x2−x+3)=(x+3)*(2x4−3x3+9x2−28x+83) − 246
wymnoz prawa strone i zobacz czy wyjdzie lewa strona rownosci
21 paź 13:37
ruda: wyszło o ile sie w znakach nie pokrecilam
21 paź 13:41
ruda: (x3−19x−30):(x2+1)=x
−x3 −x
= −20x−30
ok?
21 paź 14:04
sushi_ gg6397228:
tak , taka bedzie reszta (−20x−30)
21 paź 14:08