;/
dyryd: Problem ze zbiorem
Dane są zbiory
A = { x ; x∊N 2< x ≤ 8 }
B = { x ; x∊C −5 ≤ x < 1 }
C = { x ; x∊C x
2 = 4}
czy dobrze

A { 3, 4, 5, 6, 7, 8}
B {−5 −4 −3 −2 −1 0 }
C = właśnie nie wiem

( A ∩ B ) ∩ C, A ∪ B ∪ C , A ∪ C, A ∩ B , A \ B , B \ C
( A ∩ B ) ∩ C tu juz mam problem bo nie wiem jak to zrobic tu bedzie ( A ∩ B ) = ∅ TAK

no i
dalej to nie mam pojecia a do tego pkt C
pomóżcie prosze
21 paź 21:49
Noob: C⇒ x∊(−∞,−2>u<2,+∞)
21 paź 21:54
dyryd: dzieki nobie a mozesz wytłumaczyc skad sie wzielo −2 i 2
21 paź 21:56
Noob: sorry myślałem, że x2>4....
C⇒ x∊{−2,2}
A∩B=∅
(A∩B)∩C={∅}
21 paź 21:57
nikka: C = {−2, 2} bo 22 = 4 i (−2)2 = 4 i −2,2 ∊C
(A∩B)∩C = ∅∩C = ∅
A∩B = ∅
21 paź 21:58
Noob: x2=4
x2=22
x=2 lub x=−2
21 paź 21:58
dyryd: dzięki
21 paź 21:58
dyryd: sprawdzi mi ktos to jeszcze

A ∪ B ∪ C = −5 −4 −3 −2 −1 0 2 3 4 5 6 7 8

A ∪ C = − 2 2 3 4 5 6 7 8

A ∩ B = Φ

A \ C = i tu sie zamotalem porostu nie wiem jak to zrobic prosze niech ktos poratuje
21 paź 22:17
dyryd: a
B \ C = { −5, −4, −3, −1, 0 } wydaje mi sie ze tak
ale tego nie wiem zamotalem sie A \ C
21 paź 22:32
mila: Przy odejmowamiu A−C zostaja te elementy zbioru A,których nie ma w C
{3,4,5,6,7,8}−{ −2,2}={3,4,5,6,7,8}
21 paź 22:55
Noob:
mila jest ok!
21 paź 23:08