Monotoniczność ciągu
Magda: Mam sprawdzic czy ciąg jest rosnący, malejący lub ani malejący anni rosnący. Wiem ,ze trzeba
wyznaczyć róznicę a
n+1 − a
n, ale nie potrafię obliczyć.:(
Mam takie przykłady do rozwiązania:
1) a
n=4n +
√n
2) a
n= sinn
2
4) a
n= cos(2πn)
21 paź 18:53
Grześ: 1)a
n=4n+
√n
a
n+1=4n+4+
√n+1
a
n+1−a
n=4n+
√n−4n−4−
√n+1=
√n−
√n+1−4
nie widać, że różnica pierwiastka mniejszego odjąć pierwiastek liczby o 1 większej nie jest
ujemny
21 paź 18:57
Magda: dlaczego nie jest ujemny?
21 paź 19:02
Grześ: pomyśl logicznie masz
√2−
√3, nie jest ujemny

a
√20−
√21 też
21 paź 19:03
Magda: jak sie podstawi za n=2 to różnica możebyc ujemna
21 paź 19:04
Grześ: ajć, po prostu dwa razy "nie" napisałem, nie zauważyłem
21 paź 19:04
Grześ: wiedziałem że ujemny, a inaczej Tobie napisałem, tak to jest
21 paź 19:05
Magda: czyli ciąg jest malejący?
21 paź 19:06
Grześ: tak

pomóc z innymi przykładami
21 paź 19:07
Grześ: 3) będe pisał
21 paź 19:08
Magda: jakbyś mógł , to bym sie bardzo ucieszyła

bo jakos tego nie rozumeim
21 paź 19:08
Magda: odnośnie do przykładu pierwszego to chyba żleodjąłes, bo jak tak patrze to napisałes an
−an+! zamiast an+1 − an
21 paź 19:11
Magda: i teraz mi wyszło ,ze ciag pierwszy jest rosnący
21 paź 19:13
Grześ:
| | 2n+1 | | 2n | | 2n*2 | | 2n | | 2n | | 2 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| ( |
| −1) |
| | (n+1)! | | n! | | n!(n+1) | | n! | | n! | | n+1 | |
Teraz nie jestem pewny czy to stały czy rosnący, ale dla n=1 jest stały, lecz dla n≥2 rosnący
21 paź 19:13
Grześ: O kurde, nie spojrzałem, rzeczywiście racja
21 paź 19:14
Magda: a w tym drugim przykładzie moze wystarczy oprzeć się na wykresie funkcji sinn2, wtedy ciąg ten
nie bedzie ani rosnący ani malejący?
21 paź 19:19
Grześ: szczerze nie wiem, z trygonometrii nie jestem świetny, ale w sumie to wykres ten będzie trochę
zniekształcony, lecz możnaby podstawić parę argumentów i go naszkicować
21 paź 19:21
Grześ: w 4) przykładzie ten ciąg jest stały, zobacz, że powtarza się ciągle cosinus z kąta pełnego lub
zerowego(jak kto woli), a on wynosi 1
21 paź 19:23
Magda: w tym 3 przykładzie chyba bedzie jednak ciąg stały, dla wyrazów powyżej 2 wychodzi mi różnica
21 paź 19:28
Grześ: po prostu będzie ani rosnący, ani malejący, ani stały,
21 paź 19:29
Magda: | | 2 | |
dla n. |
| − 1} ta róznica bedzie ujemna, moze ten ciąg bedzie malejący  |
| | n+1 | |
21 paź 19:37
Grześ: dla n= 1 jest stały, a n≥2 rosnący....
21 paź 19:43
Grześ: znaczy się dla n≥2 malejący
21 paź 19:43
Grześ: Co ja dzisja mam, chyba muszę dać sobie odpoczynek
21 paź 19:43
Magda: może n ma byc większe od 1 ?
21 paź 19:48
czarna_13: 2x2−11x+5
−−−−−−−−−−−−−−−
8x2−14X−5
11(x−10)
−−−−−−−−−−−−
14(x2−13) czy dobrze mysle?
21 paź 19:49
Grześ: Może tak, nie mam juz siły
21 paź 19:50
czarna_13: cd
11(x−5)(x+5)
−−−−−−−−−−−−−−−−
14(x−13)(x+13)
prosze o info czy tak ma byc?
21 paź 19:53
czarna_13: oki rozumiem i nie narzucam sie
21 paź 19:53
czarna_13: a czy moge jutro zagladnac?
21 paź 20:18