[C[Studia proszę o pomoc pochodne czastkowe.]]
niewiem: Studia proszę o pomoc pochodne czastkowe. Sprawdzenie zadania
| | m0−mt | |
Mam wzor na β= |
|
|
| | mt*(t−t0) | |
wiec wyliczam po koleji do analizy bledu pochodne po kazdej zmiennej i wychodzi mi:
Dobrze wyliczylem te pochodne?
21 paź 10:11
think: β't i β't
0 jest źle, policz to tak jak w dwóch pierwszych przypadkach jak pochodną z dzielenia
funkcji i wtedy ładnie wyjdzie
21 paź 10:19
sushi_ gg6397228:
w totolotka grac nie mozesz, nic nie trafiles
aby latwiej sie liczylo, to zamaist tym oznacen podstaw sobie a,b,c,x
x− oznacza ta zmienna, po ktorej liczysz pochodna
a,b,c pozostale zmienne, traktuj jako stale i licz pochodne ilorazu
21 paź 10:20
sushi_ gg6397228:
dotyczy to "t" i "t0"
21 paź 10:21
sushi_ gg6397228:
zapisz sobie tak (t=x)
| a−b | |
| i teraz z tego policz pochodna |
| b(x−c) | |
21 paź 10:40
niewiem: | | (m0−mt)*mt | |
A wiec β't=− |
| tak dobrze? |
| | mt2(t−t0)2 | |
21 paź 10:46
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
a pochodna |
| to ile wynosi  i wtedy zobaczysz czego Tobie jeszcze brakuje |
| | x | |
21 paź 10:50
think: dobrze

nie przejmuj się sushim starość nie radość, wzrok nie ten minusa z przodu się nie
dopatrzył

możesz jeszcze uprościć w liczniku mianowniku przez m
t
21 paź 10:53
niewiem: | | (a−b)'(b(x−c))−(a−b)(b(x−c)' | |
β't= |
|
|
| | (b(x−c))2 | |
dalej pochodna z (a−b)=0 poniewaz sa to stale liczbowe
wiec zostaje nam w liczniku (b(x−c))'=(bx)'−(bc)'=b−0=b
a wiec
Gdzie jest blad w moim toku myslenia?
21 paź 10:57
niewiem: bez jednego minusa z przodu ^
21 paź 10:58
niewiem: bez jednego minusa z przodu ^
21 paź 11:00
niewiem: a wiec pochodna β't0 jest prawie taka sama jak β't tylko bez minusa z przodu? prawda?
21 paź 11:11
think: tak
21 paź 11:13
21 paź 11:13
think: 
proszę
21 paź 11:23