matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 20.10.2015
Zadania
Odp.
5
luvjeee:
Dzień dobry, bardzo dziękowałbym za pomoc.
9
fgh:
rozwiaz nierownosc : −2x
2
+2x+24≥0
0
lola:
powierzchnia kwadratowej działki wynosi 400m2. z trzech ston postanowiono posadzić drzewka, odległość od płotu i od sąsiedniego drzewa winna wynosić 1m. ile trzba kupić drzewek, aby
3
Janek191:
A ja bym robił tak
8
Nolan:
Please help me god i feel so alone
! Im just a kid how can i take it on my own
!
1
Tomek:
Mam taka tabelke:
3
lola:
trzeba pomalować 600 bombek. jeden pracownik może wykonać pracę w ciągu 20 godzin, drugi w ciągu 24 godzin, a trzeci w ciągu 30h. w jakim czais pomaluja bombki pracujac jednocześnie? o
1
Idkkk:
Wyznacz sumę dziesieciu poczatkowych wyrazow ciagu. I teraz tak, mam trzy kolejne poczatkowe wyrazy: 3
x
+2 ; [3
2x
+71)/(3
x
−1)] ; (3
2x
−54).
1
Ciekawy:
Oblicz granicę lim
n
→
∞
a
n
:
8
damian:
−liczba rozwiazan rownania (x−2)
2
=(x−1)
2
jest rowna −pierwiastkami rownania (2x−6)(2x+15)=0 sa liczby
7
lola:
:::rysunek::: zapisz wyrażenia algebraiczne opisujące pole i obwód narysowanej figuryα
0
Ola:
Niech P(B)>0. Udowodnić, że P(A|B) traktowane jako funkcja A przy ustalonym B jest prawdopodobieństwem
11
Janek:
1 0 2 1 0 2 3 0
18
majdan:
Proszę o wytłumaczenie schematu rozwiązywania danej nierówności z jest liczbą zespoloną.
3
nevermind:
Jak narysować |log
2
(4−|x|)|
7
Janek191:
→
2
Monika:
Środek sfery o promieniu r1 należy do sfery o promieniu r2. Oblicz długość okręgu będącego częścią wspólną obu tych sfer, jeśli r1=4cm, r2=3cm.
4
kasielonek:
wyznacz zbiór wartości funkcji a) f(x)=x/(3x
2
+1)
0
ALAN:
Znajdz obraz i przeciw obraz f(x)=arcsin(x) A(1/2 , pierwiastek z 3 przez 2 )
2
Kasia:
Proszę o pomoc. Rozwiąż równość: ||3−x|−|2x−5||=1
7
Laura:
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t34.0-12/12167272_838289956268332_452683758_n.jpg?oh=10cd9a0ad550333a93e790fba6576905&oe=56287208
1
Dżony:
Potrzebuję pomocy w tym zadaniu
http://matematyka.pisz.pl/forum/282839.html
0
Kacper16:
Przedstaw w postaci nieskracalnego ułamka zwykłego. Wytłumaczcie po kolej co i dlaczego.
1
smueleele:
√
x
2
(x−3)
2
3
filek:
Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokatnego mając daną wysokość ostrosłupa 8cm i kąt między wysokością a ścianą boczną α=30 stopni.
5
Ewelaa:
Oblicz wysokośc czworoscianu foremnego o krawedzh 6cm
3
Edyta:
Wykaż, że jeżeli x i y są dowolnymi liczbami rzeczywistymi oraz (x
2
+y
2
)(x+y)=2x
2
y+2xy
2
to x+y i x=−y
4
301664
3
zawsze_i_wszedzie:
w grupie G rozwiąż równanie: 1)ax=b
0
Edyta:
Wykaż, że jeżeli x i y są dowolnymi liczbami rzeczywistymi oraz (x
2
+y
2
)(x+y)=2x
2
y+2xy
2
to x+y i x=−y
5
M:
Wykonuję przekształcenia ciągu Fibonacciego oznaczanego wzorem F
n+2
=F
n+1
+F
n
. W jaki sposób mogę rozpisać F
2n
tak żeby dojść do pojedynczego n w tym indeksie?
4
Marta:
Rozwiąż nierówność:
6
marcia:
1.Ile cząstek O2 powinno przereagować z azotem aby powstały : −2 mole NO
6
wlazly91:
Cześć, chciałbym się dowiedzieć czy mój to rozumowania jest poprawny oraz o ewentualne poprawki. Mianowicie mam takie zadanie aby za pomocą metody monte carlo policzyć, które z
5
kąt:
Jak wygląda macierz jednostkowa 3x4?
5
Kasia99:
Proszę o pomoc
1.Rozwiąż rówanie :
6
nuska224:
1
1
1
+
+
+ ... +
2*4
4*6
6*8
1
Ulciaa :
dwie ekipy budowlane mają wyremontować budynek. jeżeli będą pracowały razem to wykonają prace w ciągu 10 dni . pierwsza z nich wykinalaby zlecenie samodzielnie w ciągu 35 dni . Ile dni
5
Kasia :
w trójkąt rownoramienny ABC AC=BC o długości podstawy AB=12 wpisano kwadrat o boku długości 5 cm . oblicz pole trójkąta abc
18
strachu:
Pilnie proszę o pomoc. Kawałek wydaje mi się, że potrafię zrobić jednak, jakby ktoś mógł rozwiązać od zera, będę
12
A:
Dziękuję
4
Marta:
Nie chodzi mi tu o rozwiązywanie całego zadania, rysowanie wykresów itp.
6
tomek:
Mam pytanie: Czy można usunąć niewymierność z mianownika w równaniu ? Tzn.
9
xxx:
Proszę o sprawdzenie zadania: Wyznacz dziedzinę:
4
She:
Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, o długości krawędzi podstawy 6 cm, jest równa 9
√
3
13
Mopsik:
wiem ze to nie matematyka tylko raczej fizyka ale błagam pomóżcie Samochod o masie m= 1,7 t ruszył z miejsca i przez 5s poruszał sie ruchem jednostajnie
3
Amesta:
√
7+x
−1
lim x→−6
x+6
Starałam się to zacząć podstawiając −6 pod x, ale wychodzi 0/0 i nie wiem jak wyłączyć czynnik
2
Zalamana:
CZY JAKAS DOVRA DUSZA Pomozeeeeeeee
3
toczeek :
dla jakiego parametru m punkt przecięcia prostych 2x+y=m i x−3y=6 należy do osi o dla m=10
1
toczeek :
cosα−sinα
ile wynosi tgα jeśli
=2
sinα
2
grazyna***:
Pomocy
Jak obliczyc granice ciagu an=(3n2+3/2n−1)do potegin2+3n−1.Z gory dzieki
!
0
ola:
Zbadać czy zbiór E={p+q
3
√
2
p,q∊Q} jest podzbiorem grupy R*
8
Cecylia Becylia:
Rozwiąż nierówność:
1
loczek :
kąt środkowy i kąt wpisany w okrąg są oparte na tym samym luku. suma ich miar jest równa 90'. miara kąta środkowego jest równa
4
izii:
Sześcian przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną dolnej podstawy oraz środki dwóch krawędzi górnej podstawy . Pole otrzymanego przekroju wynosi 40,5 cm
2
. Oblicz objętość tego
3
Zosia :
iloczyn pierwiastków równania x
3
+ x
2
−6x=0 jest równy
3
Promień:
Trzy kule doskonale sprężyste o masach 75 g, 35 g, 25 g zawieszono na pionowych linkach tak, że stykają się ze sobą, a ich środki leżą na jednej prostej. Pierwszą z nich odchylono i uderzyła
9
Mageage:
Która liczba jest większa
√
12
−
√
11
czy
√
13
−
√
12
. Swoją drogą jak zapisać coś takiego:
√
5−
√
24
=(a−b)
2
0
xxx:
Odroczenie terminu płatności za towar wynosi T. Sprzedawca gotów jest udzielić skonta w wysokości p. Podać warunek, przy którym bardziej opłacalne jest skorzystanie z kredytu
2
K:
udowodnij tożsamość:
4
qwe:
:::rysunek::: Oblicz obwód trójkąta z kątem rozwartym 135 i bokami
1
Klaudia :
4,x,y,108 tworzą ciąg geometryczny, wtedy a) x=36 , y=74
7
Etna:
Korzystając z definocji , oblicz pochodną funkcji f w punkcjie x
o
−3x
f(x)=
x
o
=−2
x+1
6
N3xT:
panowie ile wynosi :
0
SQUIER:
Cześć mam do uproszczenia dość prostą funkcję logiczną jednak jednego kroku nie potrafię zrozumieć
1
Klaudia :
wykres funkcji kwadratowej jest parabola o wierzcholkach W =( 3,6 ). Wówczas prawdziwa jest równość
6
xxx:
Wyznacz dziedzinę: 1. y=log przy podstawie x−7 z (x+3)
8
Janek191:
1
baska :
ciąg (an) jest określony wzorem an=(4−n)(n+6) dla n≥1. liczba dodatnich wyrazów tego ciągu jest równa
1
kacper:
1/3x+2=x+3/4x+4
1
Martalke:
Liczbą trzy razy mniejszą od liczby x=3 do potęgi−
3
5
3
grzesiu:
(3 | 4 ∧ 4 | 44) ∨ (2 | 3 ⇒ 7 | 14) Nie wiem jak podejść do tego zadania. Gdy mam 0 i 1 to wszystko w porządku, ale tutaj nie
5
natka :
4,x,y,108 tworzą ciąg geometryczny wtedy x 39 , y 74
1
Martalke:
Wiadomo że log przy podstawie 3 z 7=a. Oblicz log przy podstawie27 z 7
3
Olcia :
wierzchołek paraboli ma współrzędne (−3.6). Punkt (0.5) należy do paraboli. zbiorem wartości funkcji jest
2
józek:
Jak udowodnić, że 4p
2
−q>0?
1
tomek :
miejscem zerowym funkcji f (x)=(k−2)x +3
√
2
jest liczba
√
2
jeśli k=1
1
Piotr:
Za pomocą twierdzeń algebry Bool'a sprowadzić do jak najprostszej postaci funkcję : f(A,B,C,D)=U(0,4,8,9,10,14) .
1
ulka :
dane sa dwa okregi styczne zewnętrznie o promieniach 6 i 13 .Odległość między środkami tych okręgów jest równa
6
Etna:
Oblicz granicę
4h
2
−16h+12
lim h→0
h
1
Kasia:
3log
2
10−1
5
Studia:
Pomóżcie rozwiązać: Wracam do zadania, bo sie pogubiłem i nie wiem jak to rozwiązać:
6
Perseusz:
Rozwiąż równanie log
sinx
4/3=−2
0
Sylwia:
Długość wyciągu orczykowego wzdłuż stoku nachylonego pod kątem 30° wynosi 1700 m. W jakiej skali wykonano mapę, na której wyciąg ten jest przedstawiony linią o długości 4 cm?
11
gruby:
Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
tgx + cosx
1
1
a)
=
+
cosx*sinx
sinx
cos
2
x
1 + cosx
sinx
2
b)
+
=
sinx
1 + cosx
sinx
1
EMPE:
Witam, jak w tytule − proszę o pomoc: "Czy funkcja niewymierna może mieć granicę? Odpowiedź
2
KRzysiek:
oblicz tangens tg(875.75 pi )=
4
KKK:
Na każdej z ośmiu kartek zapisano jedną z liczb 1,2...8. Na każdej kartce inna liczbę. Następnie każdą kartkę wkładamy do jednej z trzech szuflad biurka.
0
LIN:
(x+2)/(x
2
−2x+4)>|x−1|/(x+2)
1
Kasia :
punkty P=(1,−2) i R=(−5,6) są dwoma sąsiednimi wierzcholkami kwadratu PRMN. przekątna tego kwadratu ma długość
5
Kasia :
w trojkacie rownobocznym długość każdego boku zmniejszono o 20%. Wtedy pole tego trójkąta
5
magdula :
podwojony kwadrat różnicy dwóch liczb x i y można zapisać
1
Klaudia :
wiedząc że log3 5=a ,okresl wartość wyrażenia log3 15
4
homograf:
oblicz wartość ułamka (3a−b)/(a+5b) jeśli wiadomo, że 2a/(a+b)+b/(a−b)=2
1
Klaudia :
oblicz
6
KRzysiek:
witam obliczanie wartosci trygonometrycznych z pi kiedy wiadomo ze wynik wychodzi na −
8
Paulina:
Sprawdź czy liczba p spełnia równanie. x
3
+2x
2
−15x / x
2
−6x+9 = 0
3
Ada:
Jakie ma miejsca zerowa ta funkcja:
1
gupiousuus:
przekątna przekroju osiowego walca o długości 12pierwiastkow z 3 cm tworzy że średnica podstawowy kąt 60 stopni. Oblicz wysokość i promień podstawy tego walca
2
erty:
tg3x = ctg4x
0
ułamkowa:
w wycinek koła o promieniu r i kącie środkowym 45 stopni wpisujemy prostokąty w ten sposób że dwa wierzchołki każdego z tych prostokątów nalezą do jednego z promieni wycinka zaś pozostałe
15
Studia:
Rozwiąż nierówność: log4(x+2)−log4(x−1)<1
5
Saq:
:::rysunek::: Witam.
1
Marek:
Mógłby ktoś mi powiedzieć kiedy do kąta dodajemy pełny okres, i w jakiej postaci, chodzi o liczby zespolone.
3
XYZ:
:::rysunek::: Odcinki AB i CD są równoległe. Punkt E jest środkiem odcinka AB. Uzasadnij, że punkt E jest
26
andrzej:
rozwiąż nierówność
√
x+2
√
x−1
+
√
x−2
√
x−1
=x−1
8
Bogdan:
Czesc
7
Benek:
Witam, mam takie zadanie :
1
KRzysiek:
znajdz obraz funkcji f(x)=x2+4x+1 obraz a (0,4) i przeciwobraz B <4 ,5>
5
Zolo98:
Wykonaj dzialania:
x
2
−9
x
3
−27
a)
−
x−3
x
2
−9
7
Tay:
√
1
3
2x−3
4
ola:
Znalezc minimalna odległość w jakiej można by ustawić swa znaki Ograniczenia prędkości: Do 40 i do 20 mph
23
ela:
rozwiąż nierówność:
√
4x−x
2
> x−2
2
Ołówek :
1. Kąt alfa jest kątem wpisanym w okrąg opartym na tym samym łuku co kąt środkowy beta. wyznacz miary kątów alfa i beta, jeśli alfa + beta = 90 − 2 * 15
3
andrzejek:
Jak rozpisać Re(iz) ?
2
erty:
1
sin4x =
2
π
4x =
+ 2kπ
6
π
1
x =
+
kπ
24
2
4
Adam:
Hej. Wiem , że są tutaj podane zasady przesunięć wykresów funkcji kwadratowych. Szukam i nie mogę znaleźć
2
Hebek:
15/
√
2
−
√
3
+2 Pomoże ktoś jak zabierać sie za takie przykłady? Jakim wzorem usunac niewymierność z
0
Zrozpaczona:
Wyznacz największą i najmniejszą wartość x (y) w zbiorze zdefiniowanym na płaszczyźnie nierównościami:
1
fgfgfg:
tg5x =
√
3
0
Zrozpaczona:
Rozwiąż układy nierówności
3
Młoda:
Witam. Mam za zadanie znaleźć wszystkie rozwiązania równania będące parami liczb całkowitych.
2
1
KRzysiek:
NARYSUJ A x B A= < −1 ,2 ) B= (e/2 , 3>
0
KRzysiek:
Witam mógłby ktos mi wytłumaczyc iloczyn kartezjanski zbiorów jego narysowanie i wyznacznie
12
studia:
Zespolone
3
izii:
α
3
Równość cos
−cos
α=2sinαsinγ dla jakiej γ jest tożsamością trygonometryczna ?
2
2
3
bh:
Witam ponownie, mam problem z dwoma przykładami:
4
Janek191:
Może tak :
7
izii:
Mediana liczb spełniających równanie ||3x+4|−2|=6 jest równa /
8
Tomek:
4
tg
2
x −
√
3
tgx + 1
3
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu. Poprosiłbym o wykres funkcji. Po podstawieniu zmiennych
4
chucho:
oblicz granice lim( x−
√
x
) − x dąży do nieskończoności
1
czesiek:
Obliczy¢ granicy ci¡gów: (a)lim
3
Matex:
Dla jakich wartosci x funkcja przyjmuje wartosci dodatnie? f(x)=(x
2
+1) / (x−1)(x+1)
1
Janek:
Jak zrozumieć prawo symplifikacji?
9
Ewa:
Na sciankach szesciennej symetrycznej kostki znajduja sie nastepujace liczby oczek 1,2,3,4,5,5 . rzucamy dwa razy ta kostka . oblicz prawdopodobienstweo tego ze suma oczek bd rowna 6
3
Ewa:
Do urny w ktr znajdowaly sie dwie kule biale i 8 czarnych dolozono taka sama ilosc kul bialych i czarnych . ile kul dolozono jesli prawdopodobienstwo wylosowania kuli bialej jest teraz dwa
3
Ewa:
Do urny w ktr znajdowaly sie dwie kule biale i 8 czarnych dolozono taka sama ilosc kul bialych i czarnych . ile kul dolozono jesli prawdopodobienstwo wylosowania kuli bialej jest teraz dwa
4
Aleksandra :
1. Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 4. Oblicz Pc i V wiedząc, że:
3
Jędrula słuchający Humoreski:
:::rysunek::: Czy ktoś mógłby mi objaśnić skąd wygląd wykresu?