ZW chyba do obliczeń wykorzystuje się pochodne żeby narysować wykres
kasielonek: wyznacz zbiór wartości funkcji
a) f(x)=x/(3x
2 +1)
b) f(x)=(2x+6)/(x
2 +3)
c)f(x)=(x
2 −2)/x
2
podpowiedź to żeby zbadać monotoniczność i narysować wykres
czy to liczę z pochodnych funkcji? rozwiązywałam ostatnio takie zadania 10lat temu i nic już
nie pamiętam
20 paź 21:25
qqaazzxx: To jest zwykła homografia musisz zrobić tak żeby mialo postać a+b/(cx+d)
20 paź 21:33
qqaazzxx: Przynajmniej w c tak mozna zrobic, a w pozostalych chyba jednak pochodna
20 paź 21:37
kasielonek: czyli np
a) zamienić na postać f(x)=1/(3x+ 1/x ) i co to daje ?
20 paź 21:42
kasielonek: w c) byłoby f(x)= 1 − 2/x2
20 paź 21:46
Aga1.:
21 paź 10:38