l. zespolone
majdan: Proszę o wytłumaczenie schematu rozwiązywania danej nierówności
z jest liczbą zespoloną.
z4 + 16 = 0
z góry dziękuję !
20 paź 21:37
Janek191:
To jest równanie
20 paź 21:38
majdan: tfu, nie patrzę co piszę, przepraszam
20 paź 21:38
Janek191:
z2 = t
t2 + 16 = 0
t2 = − 16
t2 = 16 i2
t = − 4 i lub t = 4 i
czyli
z2 = − 4 i lub z2 = 4 i
z2 = (√2 − √2 i)2 z2 = ( √2 + √2 i)2
z = √2 − √2 i
z = − √2 + √2 i
z = √2 + √2 i
z = − √2 − √2 i
20 paź 21:44
majdan: rozumiem że zawsze gdy wychodzi nam równanie xn =a gdzie n jest parzyste, a "a" jest ujemne
to rozwiązaniem jest część urojona liczby x ?
20 paź 21:48
PW: Widzę że dążysz do schematów, co zresztą sygnalizowałeś od początku. Nie jest to dobry sposób
patrzenia na problemy.
x2 + 7 = 0
− aaa ..., równanie kwadratowe, i połowa licealistów zgodnie ze schematem liczy deltę (przy
okazji myląc się niemiłosiernie)
20 paź 21:55
majdan: zatem rozwiązania tego równania będą x1=sqrt(7) +sqrt(7)i x2= sqrt(7) − sqrt(7) i ?
Jeżeli tak to sprowadza się to do schematu
20 paź 22:00
Janek191:
x2 + 7 = 0
x2 = − 7
x2 = 7 i2
x = −√7 i lub x = √7 i
20 paź 22:02
PW: √7 + √7i ?
Oczywiście nie.
20 paź 22:03
majdan: zapędziłem się z tymi pierwiastkami.
20 paź 22:03
majdan: źle popatrzyłem na przykład wyżej i rozwiązałem to dla x4 +7 =0 , głupi ja
20 paź 22:05
majdan: i jeszcze 2 rozwiązań nie uwzględniłem, jeszcze głupszy ja !
20 paź 22:05
majdan: a wracając jeszcze do rozwiązania 1 równania : z2 = − 4i => z2 = (√2 − √2 i)2
dlaczego tutaj uzyskujemy część rzeczywistą ? Czy "−" rozpisujemy jako i2 ?
20 paź 22:08
Janek191:
−1 = i2
20 paź 22:11
PW: Jest takie śliczne powiedzenie "jak wiadomo". Jak wiadomo
(1 + i)2 = 12 + 2i + I2 = 2i,
zatem
4i = 2(1=i)2 = (√2(1+i))2.
Janek191 o tym wiedział i zastosował.
20 paź 22:14
Janek191:
− 4 i = ( a + b i)2
Szukam takiego a oraz b , aby ta równość była prawdziwa.
a = √2 b = − √2
bo ( √2 − √2 i)2 = 2 − 2*√2*√2 i + 2 i2 = 2 − 4 i − 2 = − 4 i
Podobnie z 4 i = ( √2 + √2 i)2
20 paź 22:15
majdan: w dalszym ciągu nie rozumiem tego przekształcenia : z2 = − 4i => z2 = (√2 − √2 i)2
20 paź 22:16
majdan: widzę, że w tym samym momencie napisaliśmy wiadomość. Ślicznie dziękuję za wytłumaczenie !
20 paź 22:17
Janek191:
20 paź 22:19