Dzialania na wielomianach
Zolo98: Wykonaj dzialania:
Nie jestem pewna jak to zrobic, czy mam rozbijac ze wzoru skroconego mnozenia, gdzie
skaracac.... Prosilabym o rozwiazania, pozniej sama zrozumiem ,bo jedynie z tym przykladem mam
problem, a mam drugi bardzo podobny podpunkt
20 paź 16:14
Tadeusz:
... tak jak w zwykłych ułamkach ... do wspólnego mianownika ... próbuj ...
inaczej nie nauczysz się
20 paź 16:23
Zolo98: Cale zadanie rozwiazalam, jedynie z tym mam problem... probuje, ale wyychodzi mi 5 innych
sposobow i nie wiem jak w koncu jest dobrze, a do zrobienia man drugi bardzo podobny przyklad.
To, ze sprowadzac do wspolnego mianownika wiemn tylko nie wiem w ktorym momencie moge skrocic,
dlatego chcialam zobaczyc jakis rozwiazany przyklad, to dalej juz bym wiedziala
20 paź 16:26
pigor: ..., np. tak :
| x2−9 | | x3−27 | | x2−32 | | x3−33 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| x−3 | | x2−9 | | x−3 | | x2−32 | |
| | (x−3)(x+3) | | (x−3)(x2+3x+32 | |
= |
| − |
| = |
| | x−3 | | (x−3)(x+3) | |
| | x+3 | | x2+3x+9 | |
= |
| − |
| i x−3≠0 i x+3≠0 = |
| | 1 | | x+3 | |
| | (x+3)2 | | x2+3x+9 | |
= |
| − |
| i x≠3 i x≠−3 = |
| | x+3 | | x+3 | |
| | x2+6x+9 −x2−3x−9 | | 3x | |
= |
| i x≠±3 = |
| , x∊R \ {−3,3} ..  |
| | x+3 | | x+3 | |
20 paź 16:36
Zolo98: O super, juz rozumiem

Dziękuję bardzo
20 paź 17:24
pigor: ..., i o to mi chodzi w moich rozwiązaniach, które wielu
nazywa gotowcami (moim zdaniem niesłusznie) ,bo tym one
nie są ; a czym są

no właśnie...

tym ..., dlatego
cieszę się, że to Ty się cieszysz, bo... , a więc pozdrawiam
20 paź 17:47