przekształcanie indeksów
M: Wykonuję przekształcenia ciągu Fibonacciego oznaczanego wzorem Fn+2=Fn+1+Fn. W jaki
sposób mogę rozpisać F2n tak żeby dojść do pojedynczego n w tym indeksie?
20 paź 20:49
PW: Chcesz otrzymać jawny wzór na Fn?
20 paź 20:50
M: Wykonuję przekształcenia w kroku indukcji matematycznej i potrzeba mi to 2n rozbić jakoś na
pojedyncze n tak, żebym mogła to uprościć z czym innym
20 paź 20:52
PW: F2n = F2(n−1)+2 = F2n−1 + F2n−2 − o to idzie?
20 paź 21:07
M: No właśnie, tyle wiem. Nie da się tego rozpisać tak, żeby jeden ze składników był Fn?
20 paź 21:53
PW: Nie wiem. Rozsądne dojście do jawnej postaci to korzystanie z funkcji tworzącej, a nie
indukcja.
20 paź 21:57