;
zawsze_i_wszedzie: w grupie G rozwiąż równanie:
1)ax=b
2)ya=b
20 paź 20:57
Janek191:
A gdzie ta grupa ?
20 paź 21:13
Janek191:
1)
a x = b
a−1 a x = a−1 b
x = a−1 b
20 paź 21:14
Janek191:
2)
y a = b
y a*a−1 = b*a−1
y = b*a−1
20 paź 22:01
zawsze_i_wszedzie: mógłbys wytłumaczyć dlaczego tak to zrobiłes, tzn: dlaczego pomnozyłes obustronnie a
−1
21 paź 17:55
zawsze_i_wszedzie: a nie wystarczyło by np od razu ya=b podzielić przez a i by wyszło y=b/a a to jest to samo co
y=b*aa
−1
21 paź 18:00
zawsze_i_wszedzie: mał bład − tam powinno byc jedno "a"
21 paź 18:00