zespolone
studia: Zespolone
| (−√3−i)12 | |
| *(1−i)10 |
| (1+√3i)4 | |
Po postaci trygonometrycznej i podnoszeniu do potegi jest cos takiego;
ale nie wiem jak dalej z tym poleciec, zeby to uproscic
20 paź 14:03
Janek191:
| | 1 | | √3 | |
Pomnożyć licznik i mianownik przez: ( − |
| + |
| i ) |
| | 2 | | 2 | |
oraz 1 + 0 i = 1
0 − i = − i
20 paź 14:09
studia: | | 1 | |
a jak jest tam − |
| to mozna poleciec ze wzorem a 2−b 2 jak on by wyglądał dla minusowego |
| | 2 | |
a?
20 paź 14:16
J:
(−1/2)2 − (√3/2)2
20 paź 14:19
J:
w drugim nawiasie oczywiście: (√3/2*i)2
20 paź 14:26
studia: da sie to w ogole jakos szybciej zrobic niz postacia trygonometryczna i de moivre? bo takie
obliczenia dlugie wychodza ze mam gdzies blad i trudno mi znalezc gdzie : /
20 paź 15:59
studia: i nie wiem czy przy stosowaniu tej postaci czy dalej w tym dzialaniu : /
20 paź 15:59
Mila:
Trochę trzeba przekształcić i wykorzystać własności.
| | (−1)12*(√3+i)12 | |
z= |
| *(1−i)10= |
| | (1+i*√3)4 | |
[1) z
1=(
√3+i)
|z
1|=2
| | √3 | | 1 | | π | |
cosφ1= |
| , sinφ1= |
| ⇔φ1= |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
2) z
2=(1+i*
√3)
|z
2|=2
| | 1 | | √3 | | π | |
cosφ2= |
| , sinφ2= |
| ⇔φ2= |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
3)z
3=1−i
|z|3|=
√2
| | √2 | | √2 | | π | | 7π | |
cosφ3= |
| , sinφ3=− |
| ⇔φ3=2π− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | | | π | | π | | 212*[cos(12* |
| )+sin(12* |
| )] | | | 6 | | 6 | |
| |
z= |
| * |
| | | | π | | π | | 24*[cos(4* |
| )+i sin (4* |
| )] | | | 3 | | 3 | |
| |
| | 7π | | 7π | |
*(√2)10*[cos(10* |
| )+isin(10* |
| )]= |
| | 4 | | 4 | |
| | 4π | | 4π | | 35π | | 35π | |
=213*[cos(2π− |
| )+i sin(cos(2π− |
| )]*[cos( |
| )+isin( |
| )]= |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 2π | | 2π | | 3π | | 3π | |
=213*[cos( |
| )+i sin ( |
| )]*[cos( |
| )+isin( |
| )]= |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 2π | | 3π | | 2π | | 3π | |
=213*[cos( |
| + |
| )+i sin( |
| + |
| )= |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | π | | π | | √3 | | 1 | |
=213*[cos |
| +i sin |
| ]=213*( |
| +i * |
| )= |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
=2
12*(
√3+i)
============
20 paź 18:04
PW: W zadaniu występują "magiczne liczby".
(1+i)
2 = 1
2 +2i+ i
2 = 2i − dowolną potęgę tej liczby liczy się bez problemów.
(1+
√3i)
2 = 1
2 + 2
√3i +(
√3i)
2 = −2 + 2
√3i = −2(1−
√3i)
| | 1 | | 1 −√3i | |
−√3 − i = |
| (−i2 − √3i) = |
| |
| | i | | i | |
Po zauważeniu tego staje się oczywiste, że nie ma sensu zamieniać niczego na postać
trygonometryczną, wystarczy wykonać uważnie działania.
20 paź 18:07
PW: Mila, nie widziałem oczywiście Twojego rozwiązania, ale dzięki temu
studia mogą
przećwiczyć dwa podejścia
20 paź 18:10
Mila:
II sposób
| (−1)12*[(√3+i)3]4*[(1−i)2]5 | |
| = |
| [(1+√3*i)2]2 | |
| | [3√3+3*3i+3*√3*(−1)−i]4*[−2i]5 | |
= |
| = |
| | (−2+2√3i)2 | |
| | (8i)4*(−2)5*i5 | |
= |
| = |
| | 4−8√3i−12 | |
| | 212*(−32)i | | 214*i | | 214*i | | (1−√3i | |
= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| | −8*(1+√3i) | | 1+√3i | | 1+√3i | | 1−√3i | |
| | 214*i*(1−√3i) | | 214*(1i+√3) | |
= |
| = |
| =212*(√3+i) |
| | 1+3 | | 4 | |
20 paź 18:51
Mila:
A teraz
PW, ja nie widziałam Twojego.
20 paź 18:53
Mila:
Szkoda jednak, że student nie patrzy na nasze wysiłki, aby udzielić mu wsparcia.
20 paź 21:01
student: patrzy patrzy i dziekuje
22 paź 23:13
Mila:

to pięknie.
22 paź 23:20
student: jeszcze takie pytanko co do funkcji trygonometrycznych, bo robie od poczatku tylko ze teraz z
wartosciami z pi, tak jak Mila, ale uproscilem je sobie wczesniej i nie jestem pewien jak to
zrobic;
jak wykonac takie dzialanie na przyklad? (cos 0 + isin 0) / (−cos π/3 −isin π/3)
23 paź 00:09
Janek191:
| cos 0 + i sin 0 | | 1 | |
| = |
| = |
| − cos π3 − i sin π3 | | − ( 12 + i √32) | |
| | − 1*( 12 − i √32) | |
= |
| = |
| | ( 12 − i √32)*( 12 + i √32) | |
| | − ( 12 − i √32) | | 1 | | √3 | |
= |
| = − |
| + i |
| |
| | 14 + 34 | | 2 | | 2 | |
23 paź 06:23
studia: A da sie to zrobic na liczbach z pi, tak jak mila wyzej ?
23 paź 10:23
Mila:
Skąd ten mianownik z minusami?
To nie jest postać trygonometryczna.
Napisz całe zadanie.
23 paź 16:44
23 paź 17:02
Mila:
Zaraz policzę i napiszę uwagi.
23 paź 17:24
Mila: Argumenty dobrze obliczone.
Wyjaśniam jak to obliczyłam wcześniej.
z
sup>12=212*[cos(2π)+i sin(2π)]
| | 4π | | 4π | |
z24=24* [cos |
| +i sin ( |
| ] |
| | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| z112 | | 212*[cos(2π)+i sin(2π)] | |
| = |
| = |
| z24 | | | | 4π | | 4π | | 24* [cos |
| +i sin ( |
| ] | | | 3 | | 3 | |
| |
argumenty odejmujemy
| | 2π | | 2π | |
=28*[cos( |
| )+i sin ( |
| ] nie liczymy na razie wartości |
| | 3 | | 3 | |
======================
z3=1−i
|z3|=√2
| | 7π | | 7π | |
z310=√210*(cos( |
| *10)+i sin ( |
| *10)]= |
| | 4 | | 4 | |
| | 35π | | 35π | | 3π | | 3π | |
=25*(cos |
| +i sin |
| )=25*[cos(16π+ |
| )+i sin(16π+ |
| )]= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | |
=25 *[cos |
| +i sin |
| ] na razie nie liczymy wartości |
| | 2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2π | | 2π | | 3π | | 3π | |
28*[cos( |
| )+i sin ( |
| ] *25 *[cos |
| +i sin |
| ] = |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
argumenty dodajemy
| | 2π | | 3π | | 2π | | 3π | |
=213*[cos( |
| + |
| )+i sin ( |
| + |
| )]= |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 13π | | 13π | |
=213*[cos( |
| )+i sin( |
| )]= |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
=213*[cos |
| )+i sin ( |
| )]= |
| | 6 | | 6 | |
=212*(√3+i)
=========
23 paź 17:55
Mila:
Oj , coś mi małe literki wyszły.
23 paź 18:06
student: Czyli jak sie mnozy/dzieli funkcje trygonometryczne o tych samych znakach to po prostu
odejmuje/dodaje sie ich wartosci? a tego do czego ja doprowadzilem nie da sie podzielic tak?
24 paź 15:45
Mila:
Podkreślone wyniki dla z2 i 33 to nie są postacie trygonometryczne ,
a zasada jest podana do postaci trygonometrycznej liczby zespolonej.
Wyłącz (−1) z obu postaci i podziel.
24 paź 17:38
student: yaay wyszlo, ten sposob od PW tez zajebisty, dziekuje wszystkim

****
24 paź 21:53