a
izii: Mediana liczb spełniających równanie ||3x+4|−2|=6 jest równa /
20 paź 12:17
20 paź 12:21
J:
| | 4 | |
upss ... x1 = |
| , x2 = − 4 |
| | 3 | |
20 paź 12:23
izii: Jak to obliczyłeś ? Nie będzie 4 rozwiązań /
20 paź 12:26
J:
nie będzie: ⇔ I3x+4I − 2 = 6 lub I3x+4I − 2 = − 6
⇔ I3x+4I = 8 lub I3x+4I = − 4 ( sprzeczność )
20 paź 12:28
izii: Dziękuję. Faktycznie głupi błąd zrobiłem bo nie zauważyłem że jest sprzeczność w |3x+4|=−4
| | 4 | |
Czyli mediana będzie wybierana z { |
| ;4}, gdzie mediana jest środkowym wyrazem, co w tym |
| | 3 | |
wypadku ?
20 paź 12:32
izii: | | 4 | |
Mediana będzie wybierana z {−4; |
| } POPRAWKA |
| | 3 | |
20 paź 12:34
izii: JUZ WIEM !
Dzięki wielkie,
20 paź 12:35
Michu: dlaczego −4?
1 lis 15:51