..
Etna: Korzystając z definocji , oblicz pochodną funkcji f w punkcjie x
o
| | f(h−2)−f(−2) | |
lim h→0 |
| tak ale w wyniku mi nie wychodzi liczba |
| | h | |
Móglby ktoś kto dokończyć?
20 paź 19:09
sushi_gg6397228:
ile to jest f(h−2) ?
20 paź 19:26
20 paź 19:36
sushi_gg6397228:
f(−2)= ...
20 paź 19:38
Etna: | | −3h+6 | | 6 | | 1 | | −3h+6+6h−6 | | 1 | | 3h | |
lim h→0 ( |
| − |
| ) * |
| = lim( |
| )* |
| =lim |
| |
| | h−1 | | −1 | | h | | h−1 | | h | | h2−h | |
20 paź 19:42
sushi_gg6397228:
dlaczego robisz po swojemu ?
20 paź 19:42
Etna: O rety, ale ja jestem nieuważna. Coś mi się pokrochmaliło . Przcież to =−3
20 paź 19:43
sushi_gg6397228:
lepiej liczyc na literkach, dopiero na koncu podstawic x
o=−2
| | | −3(x+h)(x+1)+ 3x(x+h+1) | |
| | | (x+1)(x+h+1) | |
| |
= |
| = |
| | h | |
| | −3h | |
=...= |
| =... |
| | (x+h+1)(x+1)(h) | |
20 paź 19:51