Gyhgh
Ewa: Na sciankach szesciennej symetrycznej kostki znajduja sie nastepujace liczby oczek 1,2,3,4,5,5
. rzucamy dwa razy ta kostka . oblicz prawdopodobienstweo tego ze suma oczek bd rowna 6
20 paź 08:06
J:
IΩI = 5*5
A = (1,5),(5,1),(2,4),(4,2)(3,3)
IAI = 5
| | IAI | | 5 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | IΩI | | 25 | | 5 | |
20 paź 09:42
Aga1.: @ J wydaje mi się,że nie można korzystać z klasycznej definicji prawdopodobieństwa, bo
zdarzenia elementarne nie są jednakowo prawdopodobne.
20 paź 10:26
J:
Chyba masz rację
20 paź 10:31
J:
W taki razie:
IΩI = 36
IAI = 7
| | 7 | |
P(A) = |
| ...  |
| | 36 | |
A = (1,5a),(5a,1),(1,5b),(5b,1),(2,4),(4,2)(3,3)
20 paź 10:36
===:
jeśli to nie błąd w treści to 7?36
20 paź 10:40
===:
7/36
20 paź 10:40
daras: Ewka nsię pomyliła przy przepisywaniu ale ma to w

a dobrzy ludzie niech się głowią , domyslaja i marnują czas na setki wersji
20 paź 10:42
J:
| | 7 | |
To nie jest bład w treści i odpowiedź: |
| jest prawidłowa |
| | 36 | |
20 paź 10:45
daras: Ewka poszła juz do szkoły ..przepisac pierwszą wersję
20 paź 10:59