ciąg geometryczny
natka : 4,x,y,108 tworzą ciąg geometryczny wtedy
x 39 , y 74
x 12 , y 36
x 38 , y 72
x −12 y 36
20 paź 18:38
kyrtap: Proszę o zapisanie poprawnie tego zadania bo jest niejasno zapisane
20 paź 18:40
natka : 4,x,y,108 tworzą ciąg geometryczny, wtedy
a) x=36 , y=74
b) x=12 , y=36
c) x= 38 , y =72
d) x=−12 ,y = 36
20 paź 18:47
kyrtap: Możesz w taki sposób rozwiązać to układem równań korzystając z własności ciągu geometrycznego:
Mało z tych rzeczy pamiętam ale powinno wyjść
20 paź 18:53
+-: a1=4
a2=a1*q=x
a3=a1*q2=y
a4=a1*q3=108
20 paź 19:52
Janek191:
x
2 = 4 y ⇒ y = 0,25 x
2
y
2 = 108 x
−−−
x
4 − 1 728 x = 0
x*( x
3 − 1 728) = 0
x = 0 − odpada lub x
3 = 1 728 ⇒ x =
3√ 1 728 = 12
więc
y = 0,25*12
2 = 0,25*144 = 36
Odp. b
======
20 paź 20:02