Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
gruby: Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
| | tgx + cosx | | 1 | | 1 | |
a) |
| = |
| + |
| |
| | cosx*sinx | | sinx | | cos2x | |
| | 1 + cosx | | sinx | | 2 | |
b) |
| + |
| = |
| |
| | sinx | | 1 + cosx | | sinx | |
Jedyne to co mi wychodzi to to że lewa strona w podpunkcie a jest równa 1
20 paź 18:08
PW: a) To nieprawda, że L = 1.
Spróbuj na początek podzielić licznik i mianownik przez cosx.
20 paź 18:13
gruby: Rzeczywiście miałem błąd i też stąd ten problem teraz wychodzi taki wynik strony L, zaraz
sprawdzę prawą
| | | | 1 | | sinx | |
L = |
| = |
| ( |
| + 1) = |
| | cosx*sinx | | sinx | | cos2x | |
| 1 | | 1 | | cosx2 + sinx | |
| + |
| = |
| |
| sinx | | cos2x | | sinnx*cos2x | |
| | cosx2 + sinx | |
L = |
| |
| | sinnx*cos2x | |
20 paź 18:31
gruby: | | 1 | | 1 | | cos2x + sinx | |
P= |
| + |
| = |
| |
| | sinx | | cos2 | | sinx*cos2x | |
20 paź 18:34
kyrtap: proponuję też pisać założenia przed przystąpieniem do udowadniania tożsamości
trygonometrycznych
20 paź 18:35
PW: A przeczytaj jeszcze raz co napisałem o 18:13 i zrób tak jak radzę. Po podzieleniu zobacz dwa
ułamki, po co je dodawać gdy po prawej są dwa ułamki? W takich zadaniach trzeba zezować
cały czas na prawą stronę − do czego dążymy.
20 paź 18:38
kyrtap: dobre wyrażenie "zezować"
20 paź 18:39
gruby: Czyli:
(cosx*sinx) ≠ 0 oraz sinx ≠ 0 oraz cos
2 ≠ 0
coś takiego?
20 paź 18:42
gruby: no tak lekki nie ogra się wdarł
20 paź 18:44
gruby: b)
sinx ≠ 0 oraz (1+cosx) ≠ 0 oraz sinx ≠ 0
czyli x ≠ π + kπ, gdzie k∊C
| | 1 + cosx | | sinx | | 1+ 2cosx + cos2x + sin2x | |
L= |
| + |
| = |
| |
| | sinx | | 1+cosx | | sinx(1+cosx) | |
| | 2(1+ cosx) | | 2 | |
= |
| = |
| |
| | sinx(1+cosx) | | sinx | |
Chyba dobrze
20 paź 18:56
PW: 
W dziedzinie trzeba jeszcze pomyśleć: sinx = 0 "co π począwszy od 0", i to jest dobrze,
| | 3π | |
natomiast cosx −1 "co 2π począwszy od |
| " − nie da się z tego zrobić "jednej serii". |
| | 2 | |
20 paź 19:09
PW: Korekta. Nie narysowałem sobie i strzeliłem głupstwo. Nie czytaj 19:09.
20 paź 19:20