pomoc
damian: −liczba rozwiazan rownania (x−2)2=(x−1)2 jest rowna
−pierwiastkami rownania (2x−6)(2x+15)=0 sa liczby
prosilbym o przypomnienie jak robilo sie te zadania
20 paź 22:32
Bogdan:
a2 = b2 ⇒ a = −b lub a = b
c * d = 0 ⇒ c = 0 lub d = 0
20 paź 22:42
Janek191:
1) x2 − 4 x + 4 = x2 − 2 x + 1
4 − 1 = 4 x − 2 x
3 = 2 x
x = 1,5
=====
2)
( 2 x − 6)*( 2 x + 15) = 0
2 x − 6 = 0 lub 2 x + 15 = 0
2 x = 6 lub 2 x = − 15
x = 3 lub x = − 7,5
===== ========
20 paź 22:43
damian: Janek tylko ze w tym pierwszym prawidlowa odpowiedz to 1
20 paź 22:48
Bogdan:
Licz sam damian, podałem Ci sposób rozwiązania
20 paź 22:53
damian: no wlasnie do konca nie wiem jak
bo wychodzi mi ciagle 1,5 a nie 1
20 paź 22:57
Bogdan:
to wstaw do równania swoje wyniki i sprawdź
20 paź 23:16
damian: nie wiem moze wszystko robie zle lub cos ale 1 nie moge uzyskac zadnym sposobem
20 paź 23:26
Janek191:
Bo 1 nie jest rozwiązaniem równania :
( 1 − 2)
2 = ( 1 − 1)
2
(−1)
2 = 0
2
1 = 0 sprzeczność
20 paź 23:41