obliczenia
lola: trzeba pomalować 600 bombek. jeden pracownik może wykonać pracę w ciągu 20 godzin, drugi w
ciągu 24 godzin, a trzeci w ciągu 30h. w jakim czais pomaluja bombki pracujac jednocześnie? o
ile więcej bombek w ciągu godziny musi pomalować trzeci pracownik, aby osiągnąć wynik drugiego
20 paź 23:07
Mila:
I) 600:20 =30 pierwszy robotnik w ciągu 1h pomaluje 30 bombek
II)600:24=25 drugi .........................................................25.............
III) 600:30=20 trzeci .......................................................20..............
30+25+20=75
600:75=8h
Na drugie pytanie odpowiedz sama.
20 paź 23:19
lola: dzieki
20 paź 23:26
5-latek: 30 bombek na godzine to oczywiście pomaluje ale tylko zrobi jakies gałązki klejem lub
choinki i posypie brokatem
20 paź 23:31