Miara kąta. Ostrosłupy
She: Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, o długości krawędzi podstawy 6 cm, jest
równa 9 √3
Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
Sporządź rysunek ostrosłupa i zaznacz na nim szukany kąt. Zapisz obliczenia.
20 paź 20:00
dero2005:

a = 6
V = 9
√3
| | a2√3 | |
V = |
| *H = 9√3 ⇒ H = |
| | 12 | |
20 paź 20:45
She: To wszystko ? nie rozumiem..
20 paź 21:28
dero2005:
za każdym znakiem = trzeba policzyć wynik
20 paź 21:31
She: Nie wychodzi mi V i tg
20 paź 21:40
21 paź 07:09
dero2005:
pomyłka
tgα =
√3
21 paź 07:10