Zadania z zakresu stereometrii: graniastosłupy i bryły obrotowe! POMOCY!!
Aleksandra : 1. Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 4. Oblicz Pc i V
wiedząc, że:
A) dłuższa przekątna graniastosłupa ma długość 10
B) przekątna ściany bocznej tworzy z płaszczyzna podstawy taki kąt α, że tg α= 5
C) krótsza przekątna graniastosłupa ma długość 8.
D) kąt nachylenia dłuższej przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny podstawy ma miarę 30°
E) krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z wysokością graniastosłupa kąt 60°
2. Oblicz V kuli, jeżeli wiadomo, że Pc = 33π
3. Oblicz V czworościanu foremnego, którego Pc=16 √3
4. Oblicz Pc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędź podstawy ma długość 10, a:
A) krawędź boczna ma długość 13
B) kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę 30°
20 paź 05:33
Janek191:
z.2
P
c = 4π r
2 = 32 π ⇒ r
2 = 8 ⇒ r = 2
√2
zatem
| | 4 | | 4 | | 4 | | 64√2 | |
V = |
| π r3 = |
| π*( 2 √2)3 = |
| π* 8*2√2 = |
| π |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
20 paź 07:53
dero2005:

a = 4
1A)
d = 10
H =
√d2 − (2a)2 =
√102 − 82 = 6
P
c = 3a
2√3 + 6aH =
1B)
H = 5a = 20
P
c = 3a
2√3 + 6aH =
1C)
s = 8
t = a
√3 = 4
√3
H =
√s2 − t2 = 4
V = j.w
P
c = j.w
1D)
V = j.w
P
c = j.w
1E)
V = j.w
P
c = j.w
20 paź 17:36
dero2005:
Z 3
P
c = a
2√3 = 16
√3
a = 4
20 paź 17:38
dero2005:

4A)
a = 10
l = 13
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√132 − 52 = 12
P
c = a
2 + 2a*h
s =
4B)
a = 10
α = 30
o
P
c = j.w
20 paź 17:46