Upraszczanie funkcji
SQUIER: Cześć mam do uproszczenia dość prostą funkcję logiczną jednak jednego kroku nie potrafię
zrozumieć
Oznaczenia:
− + alternatywa OR
− * iloczyn AND
− (+) − alternatywa wykluczająca XOR
funkcja:
r = x*~y*~b + ~x*~y*b + x*y*b + ~x*y*~b
po prostym pogrupowaniu wyrażeń wyciągnięciu x i ~x przed nawias otrzymałem następującą formę:
r = x * ~(y (+) b) + ~x * ( y (+) b)
i teraz kusi mnie tutaj znowu zastosować XOR'a no bo ~x*y + x*~y = x (+) y
tylko nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Wynik końcowy to:
x (+) y (+) z
Proszę o wyjaśnienie tego ostatniego kroku