Wyznacz dziedzinę
xxx: Proszę o sprawdzenie zadania:
Wyznacz dziedzinę:
1. y=logx−7(x+3)
x+3>0
x+7>0
x+7≠0
x∊(−3,+∞)
2. y=log13|x+5|
|x−5|>0
x+5>0 ∪ −x−5>0
x∊ℛ\{−5}
3. y=log(7|x|)4x−16 w mianowniku jest 4x−16
4x−16>0
x>2
x∊(2,+∞)
20 paź 20:01
20 paź 20:02
xxx: Przepraszam, miałem jakiś błąd na stronie

Rzucisz na to okiem?
20 paź 20:04
sushi_gg6397228:
1. czesc wspolna, a nie suma rozwiazan
2. ok
3 daj U, a nie u, bo nie widać ułamka
20 paź 20:10
xxx: W 3 przykładzie jest:
20 paź 20:15
Janek191:
z. 1
Źle
x + 3 > 0 ⇒ x > − 3
x − 7 > 0 ⇒ x > 7
x − 7 ≠ 1 ⇒ x ≠ 8
zatem
x ∊ ( 7 ; 8 ) ∪ ( 8 ; +∞ )
===================
20 paź 20:15
Janek191:
z.3
x ≠ 0 i x ≠ 2
20 paź 20:17
xxx: Dlaczego w 3 jest:
x≠0
x≠2
A nie tak jak u mnie?
20 paź 20:24
Janek191:
x ≠ 0 , bo dla x = 0 nie istnieje logarytm.
7 I x I > 0 dla x ≠ 0
x ≠ 2 , bo dla x = 2 mianownik byłby równy 0.
20 paź 20:31
xxx: Ok, dzięki wielkie za pomoc
20 paź 20:33