chemia :)
marcia: 1.Ile cząstek O2 powinno przereagować z azotem aby powstały :
−2 mole NO
−5 gram NO2
20 paź 20:46
daras: N = nNA, gdzie NA = 6,023*1023
2 mole NO powstają z 1 mola O2
5 g NO2 −trzeba przeliczyć ile to jest moli i dalej zastosować powyższy wzór
20 paź 20:48
marcia: Dzięki

A jeśli chodzi o to : 2.Oblicz objętość jaką zajmie 1 kg gazowych substancji w
warunkach normalnych :
−SO2
−Wodór
20 paź 20:51
daras: policz ile to jest moli
JEDEN mol gazu doskonałego w warunkach normalnych zajmuje objetość V = 22,4 dm
3
ale to jest na pewno napisane w twoim podręczniku z chemii lub fizyki
20 paź 20:55
marcia: dziękuje

a jeśli chodzi o to :
2.Oblicz objętość jaką zajmie 1 kg gazowych substancji w warunkach normalnych :
−SO2
−Wodór
20 paź 21:02
daras: zapętliłaś się ?
20 paź 21:06
daras: 1 kg H2 ma objetość 11,2 m3
20 paź 21:08