wyrażenia
lola:

zapisz wyrażenia algebraiczne opisujące pole i obwód narysowanej figuryα
20 paź 22:26
Bogdan:
wprowadź oznaczenia na rysunek
20 paź 22:40
lola: bok krótki to a, bok długi to b a mały kwadrat ma c
20 paź 22:46
Bogdan:
To teraz pokaż swoje obliczenia, bo nie wierzę, że nie umiesz obliczyć pola prostokąta,
pola kwadratu i obwodu tej figury
20 paź 22:52
lola: wzory znam tylko nie wiem czy mały kwadrat mam odjąć?
P = a*b
Ob = 2a + 2b
20 paź 23:00
lola: myslę, że
P= a*b − cdo kwadratu
Ob+= 2a + 2b − 4c
20 paź 23:02
Bogdan:

Pole P = ab − c
2, obwód L = 2a + 2b + 2c
20 paź 23:15
lola: dzięki
20 paź 23:19