SQUIER: Siatki karnough'a Ci coś mówią?

Zakładam że te "U" stoi tam bo masz na myśli postać Dysjunkcyjną czyli abcd + abc~d.
Pierwsze co musisz zrobić to narysować sobie tabelkę i
nagłówki kolumn i wierszy wypełnić według kodu Gray'a.
I wypełniasz ją według U(0, 4, 8, 9, 10, 14).
Każdej literce ABCD przyporządkowana jest pewna liczba:
D = 2
0, C=2
1, B=2
2, A=2
3
W postaci dysjunkcyjnej dominujące są 1 więc tabelkę będziesz wypełniał właśnie 1
I teraz tak w nagłówkach kolumn nad tymi 00, 01, 11, 10 piszesz sobie odpowiadające im liczby
dziesiętne
czyli kolejno: 0, 1, 3, 2 (według tych potęg wyżej)
i tak samo dla wierszy tyle że bity AB są starsze więc będzie tak:
00 = 0 (0*2
3 + 0*2
2)
01 = 4
11 = 12
10 = 8
Tak mniej więcej powinna wyglądać przygotowana tabela:
AB\CD | 00 | 01 | 11 | 10
−−−−−−
00 |
−−−−−−
01 |
−−−−−−
11 |
−−−−−−
10 |
−−−−−−
Teraz ją wypełniasz według U(0,4,8,9,10,14)
AB\CD | 00 | 01 | 11 | 10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
00 | 1 | 0 | 0 | 0 |
−−−−−−
01 | 1 | 0 | 0 | 0 |
−−−−−−
11 | 0 | 0 | 0 | 1 |
−−−−−−
10 | 1 | 1 | 0 | 1 |
−−−−−−
zaznaczasz grupy jedynek prostokątami o bokach kolejnych potęg 2
n n <= 0
AB\CD | 00 | 01 | 11 | 10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
00 | a1 | 0 | 0 | 0 |
−−−−−−
01 | a1 | 0 | 0 | 0 |
−−−−−−
11 | 0 | 0 | 0 | c1 |
−−−−−−
10 | b1 | b1 | 0 | c1 |
−−−−−−
i masz 3 grupy: a, b i c
i patrzysz które zmienne się nie zmieniają w danej grupie i czy jest równa 0 czy 1
jeśli 0 to w ostatecznym rachunku zmienna będzie zanegowana,
np w grupie a: Zmienna A cały czas równa jest 0,
B się zmienia, C i D są stale 0
więc w tej grupie będą brały udział tylko zmienne A C i D, dokładnie ich iloczyn i każda z nich
jest zanegowana:
f = ~A*~C*~D +
w grupie b: A*~B*~C
w grupie c: A*C*~D
no i uproszczona funkcja to:
f = ~A*~C*~D + A*~B*~C + A*C*~D
Upraszczając to korzystając tylko z aksjomatów Boola będziesz to robił z godzinę bo się 10 razy
pomylisz