Trygonometria w funkcji wykładniczej
luvjeee: Dzień dobry, bardzo dziękowałbym za pomoc.
Rozwiąż równanie
a) 21 + 2cos2x + 16sin(kwadrat)x = 9 w zbiorze <−π,π>
b) 4 * 3sin2x − 9 < 1/3cos(kwadrat)x w zbiorze R
20 paź 23:57
olekturbo: w potedze jest cos2x czy cos2x
20 paź 23:58
luvjeee: cos2x
21 paź 00:00
luvjeee: i w sinusie tak samo
21 paź 00:00
luvjeee: przepraszam, mogłem się zrozumieć w a) jest na początku cos2x a potem sin2x
w b ) sin2x a potem cos2x
21 paź 00:01
luvjeee: i to wszystko jest w tej potędze tej 2 w a... strasznie ciężko się to pisze..
21 paź 00:02
henrys: 4*3
sin2x−9<3
−cos2x
4*3
sin2x−9<3
2sin2x−1
3
sin2x=t≤3
t
2−12t+27>0
Δ=36
t
1=3
t
2=9
t∊(−
∞,3)∪(9,+
∞)
3
sin2x<3 ⇔sin
2x<1⇔sinx≠1 i sinx≠−1⇔x≠π/2+2kπ i x≠−π/2+2kπ
21 paź 09:30
pipa: i bardzo cieżko ci idą te podziękowania....
a może to było trybie przypuszczającym ?
21 paź 12:39