Obliczanie f. tryg. kątów 90+
Saq:

Witam.
Jak policzyć funkcje trygonometryczne kąta rozwartego , w sensie jaka proporcja (rys) ?
20 paź 17:05
J:
mająć tylko rysunek ...nijak
20 paź 17:07
pigor: .... jak rozumiem (domyślam się
a,b,c, − dane, więc z tw. cosinusów :
| | a2+b2−c2 | |
cos(a,b)= cosγ= |
| ..., no i tyle.  |
| | 2ab | |
20 paź 17:09
Saq: Miara kąta 135
20 paź 17:11
J:
to po co liczyć, skoro jest podana ?
20 paź 17:12
Saq: To może podam zadanie. Trójkąt ABC (taki jak narysunku) o takim samym kącie rozwartym i bokach
, a=x, c=x+4, b= 3{2}. Musze podać obwód tego trójkąta i chcę {2}/2 chcę podstawić pod
proporcje dla tego trójkąta
20 paź 17:16