planimetria
Ołówek : 1. Kąt alfa jest kątem wpisanym w okrąg opartym na tym samym łuku co kąt środkowy beta. wyznacz
miary kątów alfa i beta, jeśli alfa + beta = 90 − 2 * 15
2. pole rombu jest równe P=24pierwiastki z 3 razy 152, a jego wysokość jest równa h=6*15.
Oblicz kąt ostry rombu.
3. Odcinek łączący środki ramion rapezu ma długość 30−15, a pole trapezu jest równe P = 16+15.
oblicz wysokość trapezu.
4.Dwoma przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD są punkty B=(15,3) i D= (−2,15). oblicz pole
tego kwadratu
20 paź 15:29
J:
1) α + β = 60o
2α = β ; α + 2α = 60o ⇔ α = 20o i β = 2*20o = 40 o
20 paź 15:35
olekturbo: α + b = 60
α = 2b
2b+b = 60
3b = 60
b = 20
a = 40
20 paź 15:35