matematykaszkolna.pl
Usuwanie niewymierności tomek: Mam pytanie: Czy można usunąć niewymierność z mianownika w równaniu ? Tzn. Załóżmy takie równanie:
 6+52 
(

− 2(3+22))
 2(2−1) 
 (1+2) 
I teraz pytanie, czy mogę ten ułamek pomnożyć przez

, czy muszę najpierw
 (1+2) 
sprowadzić całość do wspólnego mianownika i dopiero usuwać niewymierność ?
20 paź 20:10
sushi_gg6397228: lepiej od razu usunac niewymiernosc
20 paź 20:11
daras: spróbuj tak i spróbuj odwrotnie , inaczej się nie nauczysz=zdobędziesz doświadczenia zainwestuj te 5 minut, bo warto emotka
20 paź 20:12
tomek: Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Pytam bo po prostu mam dziurę w teorii i nie miałem pojęcia czy aby można usuwać niewymierność w ten sposób (tzn. usuwając niewymierność z jakiegoś fragmentu równania. Wydawało mi się to trochę dziwne bo to tak jakbym tylko część równania pomnożył przez coś. W moim rozumowaniu wyglądało to tak, jakbym miał np. równanie 2/3 − 5 i nagle pomnożył sobie 2/3 przez coś. Wynik wyszedłby totalnie inny.
20 paź 21:22
henrys: tomku, wynik nie będzie totalnie inny, bo to ,,coś" przez co mnożysz czyli w twoim przykładzie
1+2 

jest równe jeden, więc nawet jeśli wykonasz działanie
1+2 
2 2 1+2 

−5=

*

−5 to i tak otrzymasz taki sam wynik, jak bez tego mnożenia
3 3 1+2 
 1+2 
przez

.
 1+2 
20 paź 21:30
PW: Różnica teoretyczna polega na tym, że rozszerzając ułamek wykonujesz operacje myślową typu
 a ac 

=

b bc 
− jeżeli ułamek istniał (b≠0) i liczba c była różna od zera, to wartość ułamka nie uległa zmianie. Nie ma to nic wspólnego z pozostałymi napisami w równaniu.
20 paź 21:32
tomek: Dzięki za odpowiedzi. Faktycznie to jakbym przemnożył przez 1. Źle spojrzałem na przykład (wiedziałem, że trzeba usunąć niewymierność, ale nie byłem pewien kiedy. Teraz już wszystko rozumiem i bardzo dziękuje. Pozdrawiam.
21 paź 00:06