matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciagu
chucho:
oblicz granice lim( x−
√
x
) − x dąży do nieskończoności lim (
√
4x
2
−1
−2x) lim
√
x
2
+2x
/ x
2
+1
20 paź 11:36
daras:
Przeszukaj to forum , takich samych i podobny zadań było w tym miesiącu ze setka choćby tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/302107.html
20 paź 11:45
Janek191:
x
2
− x
x − 1
f(x) = x −
√
x
=
=
x +
√
x
1 +
1
√
x
więc
+
∞
lim f(x) =
= +
∞
1 + 0
x→+
∞
20 paź 12:57
Janek191:
4 x
2
− 1 − 4 x
2
f(x) =
√
4 x
2
− 1
− 2 x =
=
√
4 x
2
− 1
+ 2 x
−1
=
√
4 x
2
− 1
+ 2 x
więc
− 1
lim f(x) =
= 0
+
∞
x→
∞
a
2
− b
2
Korzystamy z wzoru : a − b =
a + b
20 paź 13:01
daras:
nie podziękują..
20 paź 18:15