.
Etna: Oblicz granicę:
a)lim x→+∞( √x2+6x*1x)
b) lim x→+∞ (√x2+6x−x)
Proszę o rozpisanie.
19 paź 19:55
sushi_gg6397228:
2) domnóż przez sprzężenie
19 paź 20:47
Etna: | | (√x2+6x | |
lim x→+∞ |
| to chyba wyjdzie 1 |
| | x | |
ale b to w ogóle mi nie wychodzi
19 paź 20:56
sushi_gg6397228:
a) zgadza się
b) wykonaj polecenie, podane wcześniej
19 paź 20:57
Janek191:
| | x2 + 6 x − x2 | | 6x | |
f(x) = |
| = |
| = |
| | √x2 + 6 x + x | | √x2 + 6 x + x | |
więc
| | 6 | |
lim f(x) = |
| = 3 |
| | √ 1 + 0 + 1 | |
x→+
∞
19 paź 21:07
Janek191:
| | a2 − b2 | |
W b) korzystamy ze wzoru : a − b = |
| |
| | a + b | |
który wynika
z a
2 − b
2 = ( a − b)*( a + b)
19 paź 21:09
Etna: aaa dziękuję , już mi wyszło
19 paź 21:09