pole trójkąta
Kasia : w trojkacie rownobocznym długość każdego boku zmniejszono o 20%. Wtedy pole tego trójkąta
20 paź 17:49
20 paź 17:51
Janek191:
x ' = 0,8 x
k
2 = 0,64
P' = 0,64 P
=========
20 paź 17:52
Kasia : dokładnie ile to będzie % ?
20 paź 17:57
pigor: ..., niech niech
Po= 14a2√3=100%Po − pole Δ równob. o boku dł.a,
to z warunków zadania :
P1= 14(80%a)2√3= 14(64%a)2√3=
= 0,64*64% 14a2√3= 40,96%Po= Po−59,04%Po,
odp. ... zmniejszyło się o 59,04%
20 paź 18:03
pigor: ..., o kurde, przepraszam 2 razy podniosłem do kwadratu ;
jeszcze raz przepraszam za to ; czas znikać z forum
20 paź 18:05