Znajdź wszystkie rozwiązania równania będące parami liczb całkowitych.
Młoda: Witam.
Mam za zadanie znaleźć wszystkie rozwiązania równania będące parami liczb całkowitych. 2
równanie: x2 + y2 − 2x= 7
Odpowiedziami sa pary liczb : (−1,−2) (−1,2) (3,−2) (3,2)
Bardzo proszę o pomoc, jak rozwiązać to zadanie (krok po kroku) albo chociaż o jakieś wskazówki
naprowadzające ku rozwiązaniu.
Z góry dziękuję!
20 paź 14:33
Aga1.: y2=−x2+2x+7 dla −x2+2x+7≥0 rozwiąż nierówność , z rozwiązania wybierz l. całkowite i
obliczaj y.
y=√−x2+2x+7
20 paź 14:38
J:
albo: ⇔ (x−1)
2 + y
2 = 8 ..... i kombinujesz
20 paź 14:44
Janek191:
y
2 = 7 + 2 x − x
2
więc
y = −
√ − x2 + 2 x + 7 lub y =
√ − x2 + 2 x + 7 ;
− x
2 + 2 x + 7 ≥ 0
Δ = 4 − 4*(−1)*7 = 32 = 16*2
√Δ = 4
√2
| | − 2 − 4√2 | |
x = |
| = 1 + 2√2 |
| | −2 | |
lub
| | − 2 + 4√2 | |
x = |
| = 1 − 2√2 |
| | −2 | |
zatem
x ∊ ( 1 − 2
√2 ; 1 + 2
√2)
czyli
x = − 1 lub x = 0 lub x = 1 lub x = 2 lub x = 3
Dla x = − 1
y = −
√4 = − 2 lub y =
√4 = 2
Dla x = 3
y = −2 lub y = 2
Odp. ( − 1 , − 2), ( − 1, 2),( 3, − 2),( 3, 2)
===============================
20 paź 14:57