help meee plisss
andrzej: rozwiąż nierówność √x+2√x−1 +√x−2√x−1=x−1
20 paź 16:43
andrzej: podłożyłem za t=√x−1 jednak w nawiasach powstanie √t2+1+2t + √t2+1−2t i nie wiem co
potem z tym mam robic
20 paź 16:46
andrzej: bo nie mogę tego do kwadratu podnieść z prawą stroną, bo do niczego to nie prowadzi
20 paź 16:46
ICSP: x + 2√x − 1 = x − 1 + 2√x − 1 + 1 = (√x − 1 + 1)2
20 paź 16:47
andrzej: nie rozumiem tego zapisu? dlaczego opusciles pierwiastek?
20 paź 16:48
ICSP: dobrze dopiszę pierwiastek:
√x + 2√x−1 = √x−1 + 2√x−1 + 1 = √(√x − 1 + 1)2 = |√x − 1 + 1| = √x −1 + 1 dla
x ≥ 1
20 paź 16:49
andrzej: tym bardziej że jeżeli przeniosles caly piereiastek na druga strone tooo trzeba zmienic znak
20 paź 16:50
ICSP: Nie przeniosłem nic. Pokazałem Ci tylko jak uprościć jeden pierwiastek. Zrób to samo z drugim i
dostaniesz proste równanie.
20 paź 16:51
andrzej: ja wciaz nie rozumiem skąd ty to wzięłeś

przeciez to rownanie powinno się zrobic metoda
podstawienia, że za t podstawia sie dany pierwiastek
20 paź 16:51
andrzej: moment zaraz sprawdze
20 paź 16:51
andrzej: ty mazsz coś źle. przez pierwiastkiem z x stoi dwójka. dlaczego ona ci nagle znikla?
20 paź 16:53
andrzej: tym bardziej że
√x−1 too cale jest w pierwiastku nie tylko x
20 paź 16:54
ICSP: (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
20 paź 16:54
andrzej: tu nalezy wprowadzic zmienna pomocniczą t jednak w pewnymmomencienie wiem co z tym zrobic
20 paź 16:54
ICSP: t2 + 2t + 1 = (t+1)2
t2 − 2t + 1 = (t − 1)2
jeżeli ponownie zamiast t wstawisz √x−1 dostaniesz to co ja o 16:47.
20 paź 16:56
andrzej: pierdziele... nie rozumiem

///
20 paź 17:06
andrzej: ?
20 paź 17:20
20 paź 17:26
andrzej: znam je na pamiec, jednak mialam to zrobic metoda podstawienia, i w pew nym mkomencie gdy juiz
podstawiam nie wiem co mam robic dalej
20 paź 17:30
ICSP: w któym momencie dokładnie ?
20 paź 17:36
bart: √x+2t +√x−2t=t2
20 paź 17:51
bart: 2x=t4
20 paź 17:52
bart: t = √x−1
20 paź 17:53
bart: t2=x−1
x=t2+1
20 paź 17:55
bart: t4−2t2+2=0
20 paź 17:57
bart: (x−1)2−(x−1)+2=0
x2−1−x+1+2=0
x2−x+2=0
20 paź 18:01
andrzej: bart nie wiem co ci wlasciwie to dalo

bo delta z ostatniego wychodzi mniejsza od zera
20 paź 19:50