dynamika , fizyka
Mopsik: wiem ze to nie matematyka tylko raczej fizyka ale błagam pomóżcie
Samochod o masie m= 1,7 t ruszył z miejsca i przez 5s poruszał sie ruchem jednostajnie
przyspieszonym, a nastepnie ruchem jednostajnym. W ciągu piatej
sekundy ruchu przebył droge s5=18m. Współczynnik tarcia samochodu o asfalt wynosi f=0.1 a)
oblicz przyspieszenie samochodu oraz wartosć jego predkosci po pieciu sekundach ruchu
20 paź 19:57
Mopsik: znalazłam taką odpowiedz ale jej nie rozumiem:
s5=s4+s3
s=vot+at²/2
vo=0
s=at²/2
s5=s5−s4
s5=at₅²/2−at₄²
s5=a(t₅²−t₄²)/2
2s5=a(t₅²−t₄²)
a=2s5/(t₅²−t₄²)
a=2*18/(25−16)
a=4[m/s²]
20 paź 19:57
Mopsik: ale czy ktos mi może wytłumaczyć dlaczego s5 ma się niby równać s4+s3?
20 paź 19:58
Mopsik: oraz s5=s5−s4?
20 paź 20:06
daras: Droga przebyta w piątej sekundzie S5 = S(t5) − S(t4)
20 paź 20:14
20 paź 20:16
daras: | | a | | m | |
Pomijając jednostki: 18 = |
| *9 ⇒ a = 4 |
| |
| | 2 | | s2 | |
20 paź 20:18
Mopsik: a no tak rzeczywiście DARAS −−dziękuję bardzo <3
20 paź 20:19
daras: To przyspieszenie, zgodnie z II zasadą dynamiki jest równe
20 paź 20:19
daras: nie dziękuj

dotąd masz przecież tak samo

od tego momentu jest haczyk
20 paź 20:20
daras: musisz wyznaczyć wypadkową sił: napędowej i tarcia
Fw = F − T, gdzie T=mgf
20 paź 20:20
Mopsik: v=x0 +at
v0 =0 wiec v=at = 4*5=20
20 paź 20:22
Mopsik: tak wystarczy − ten współczynnik tarcia jest do kolejnych podpunktów
20 paź 20:22
daras: fizyka.pisz.pl
20 paź 20:29