Ile wynosi ?
N3xT: panowie ile wynosi :
1cos
2π3 = ?
2cos
π2= ?
2cos
π3= 2x
12
2cos
11π6= ?
Wytłumaczcie jak to policzyć
20 paź 19:06
PW: | 2 | | 3 | | 1 | |
| = |
| − |
| , czyli w zadaniu 1. |
| 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
cos(π− |
| ) = cos |
| (wzór redukcyjny), |
| | 3 | | 3 | |
a tę wartość umiemy "na pamięć".
20 paź 19:13
PW: Korekta: po prawej stronie zżarło minus, powinno być
20 paź 19:14
N3xT: jakoś prościej się nie da ?
a reszta ?
20 paź 19:16
N3xT: czyli co za cosπ3 mam podstawić ?
żeby pomnożyć przez 1
20 paź 19:16
N3xT: * cos2π3
20 paź 19:17
N3xT: bo tam jest :
1xcos2π3
20 paź 19:18